Η Ελλάδα, το Ιράν και το Καμερούν είναι οι μοναδικές ομάδες από τις 32 που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, οι οποίες δεν έχουν κατορθώσει να σκοράρουν. Τα επικριτικά σχόλια στα social media και σε ξένες ιστοσελίδες δίνουν και παίρνουν για το αμυντικογενές παιχνίδι ιδίως των ελλήνων και των ιρανών παικτών, κάτι όμως που ποσώς ενδιαφέρει τον ομοσπονδιακό τεχνικό Φερνάντο Σάντος και τους ποδοσφαιριστές του. Παρά το παθητικό τερμάτων (0-3) που έχει η Γαλανόλευκη έπειτα από δύο αγωνιστικές στο 20ό Μουντιάλ, παραμένει ζωντανή στο παιχνίδι της πρόκρισης. Ενδέχεται μάλιστα στο αυριανό ματς με την Ακτή του Ελεφαντοστού να της χρειαστεί έστω και μια «φτωχή» νίκη με 1-0 προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για τη φάση των 16, εφόσον βεβαίως δεν νικήσει η Ιαπωνία την Κολομβία (σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να επικρατήσει σκοράροντας τουλάχιστον τρία γκολ περισσότερα από τους Ιάπωνες).
Πλέον όμως δεν αρκεί μόνο η συμπαγής άμυνα, αφού το ζητούμενο για την Εθνική είναι να βρει επιτέλους και τον δρόμο προς τα δίχτυα. Δουλειά εύκολη για αρκετές ομάδες, όχι όμως για την Ελλάδα που έχει σκοράρει μόλις σε ένα από τα τελευταία έξι ματς (δύο φορές στη νίκη με 2-1 επί της Βολιβίας). Η Γαλανόλευκη ηττήθηκε 2-0 από τη Ν. Κορέα, αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με την Πορτογαλία, τη Νιγηρία και την Ιαπωνία και υπέστη βαριά ήττα (3-0) από την Κολομβία στην πρεμιέρα του Γ’ ομίλου. Κάθε άλλο παρά υπερήφανη λοιπόν μπορεί να είναι η ομάδα του Φερνάντο Σάντος για το ένα γκολ που σκοράρει ανά 270′ (ένα ανά τρία ματς)!
Σύμφωνα πάντως με τους επιθετικούς της Ελλάδας πρόκειται για θέμα συγκυριών και κακοτυχίας. «Θεωρώ πως είναι ζήτημα χρόνου να σπάσει η γκίνια» δήλωσε ο τρίτος σκόρερ (με 24 γκολ) στην ιστορία της Εθνικής Φάνης Γκέκας, ενώ ο Κώστας Μήτρογλου, ο παίκτης που έστειλε την Ελλάδα στη Βραζιλία με τα τρία γκολ που πέτυχε στα καθοριστικά μπαράζ με τη Ρουμανία, είπε ότι «με λίγη τύχη θα έρθει και το γκολ».
Ωστόσο η στατιστική είναι… επιβαρυντική για τους φορ της ελληνικής ομάδας. Ο Γκέκας που σκόραρε για τελευταία φορά πριν από 15 μήνες στην ήττα (3-1) από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στη Ζένιτσα παραμένει χωρίς γκολ στις επτά τελευταίες συμμετοχές (έχει πετύχει μόλις ένα τέρμα στα τελευταία έντεκα ματς), ενώ ο «πιστολέρο» Μήτρογλου έχει σιγήσει από τα παιχνίδια με τους Ρουμάνους τον περασμένο Νοέμβριο (μεσολάβησαν έξι συμμετοχές δίχως γκολ).

Ανάλογη επίδοση έχει και ο σκόρερ των «χρυσών» γκολ της Εθνικής Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος δεν έχει βρει δίχτυα για επτά σερί ματς (από την εντός έδρας νίκη επί της Ρουμανίας), ενώ ακόμη χειρότερη είναι η επίδοση του Γιώργου Σαμαρά που δεν έχει σκοράρει στους τελευταίους 18 αγώνες! Το όγδοο και τελευταίο τέρμα του με τη φανέλα της Ελλάδας κατεγράφη προ διετίας στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, όταν σκόραρε στην ήττα (4-2) από τη Γερμανία στις «8» του Euro 2012.

Ο Φερνάντο Σάντος προ ημερών δεν κρύφτηκε όταν αναφέρθηκε στην επιθετική δυστοκία της Ελλάδας λέγοντας ότι «είναι ένα γεγονός που μας προβληματίζει. Δουλεύουμε στη δημιουργία και στα τελειώματα φάσεων αλλά ακόμη δεν τα έχουμε καταφέρει ούτε από στημένες φάσεις που είναι ένα δυνατό σημείο μας», πρόσθεσε όμως ότι «μόλις έρθει το πρώτο γκολ θα λυθούν τα πόδια των παικτών».

Το θετικό για τους έλληνες επιθετικούς είναι ότι στον «τελικό» με την Ακτή του Ελεφαντοστού θα βρουν απέναντί τους μια ιδιαίτερα ευάλωτη άμυνα που δύσκολα κρατάει το μηδέν, αφού η φιλοσοφία των Ιβοριανών είναι επιθετικογενής και άναρχη. Είναι ενδεικτικό ότι η ομάδα του νεόκοπου γάλλου τεχνικού Σαμπρί Λαμουσί έχει δεχθεί 15 γκολ στα τελευταία εννέα παιχνίδια, ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που κατόρθωσε να διατηρήσει απαραβίαστη την εστία της (Ακτή – Νιγηρία 2-0)…