Το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας των ΗΠΑ, η γενική συνέλευση που συνήλθε στο Ντιτρόιτ, αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να αναγνωρίσει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και να τους καταχωρίσει ως χριστιανικούς στον καταστατικό της χάρτη, προσθέτοντας τη φράση ότι ο γάμος μπορεί να είναι η ένωση μεταξύ «δυο ανθρώπων» και όχι μόνον μεταξύ «ενός άντρα και μιας γυναίκας».

Η τροποποίηση αυτή στον καταστατικό χάρτη εγκρίθηκε από την γενική συνέλευση της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας και τώρα απαιτείται και η αποδοχή της, κατά πλειοψηφία, από τις 172 περιφερειακές συνελεύσεις, οι οποίες θα κληθούν να ψηφίσουν την επόμενη χρονιά.

Σε μια ακόμη απόφαση που σηματοδοτεί την αλλαγή πολιτικής από την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία στις ΗΠΑ (αριθμεί 1,8 εκατομμύρια μέλη), οι αντιπρόσωποι της συνέλευσης ψήφισαν υπέρ του δικαιώματος των παστόρων να τελούν γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων στις περιοχές όπου αυτοί επιτρέπονται από τη νομοθεσία.

«Αποκήρυξη της Βίβλου»

Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων επιτρέπεται σε δεκαεννέα πολιτείες και στην περιφέρεια της Κολούμπια.

Οι αποφάσεις αυτές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, συνιστούν μια σαρωτική νίκη για τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Πρεσβυτεριανή Εκκλησία.

Το θρησκευτικό δόγμα είχε επιτρέψει το 2011 τη χειροτονία των ομοφυλοφίλων αλλά απαγόρευε στους πάστορες να τελούν γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Ο Αλεξ Μακ Νιλ, μέλος της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας και επικεφαλής πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων χαιρέτησε την απόφαση της εκκλησιαστικής συνέλευσης.

Ωστόσο, τα συντηρητικά μέλη της εκκλησίας, τα οποία συμμετέχουν σε μια ομάδα υποστήριξης των αρχών της, χαρακτήρισαν την απόφαση «βδέλυγμα» και σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι «η συνέλευση της εκκλησίας προέβη σε μια κατάφωρη αποκήρυξη της Βίβλου».