«Η οικονομία θα κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Από την επόμενη χρονιά μπαίνουμε σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε ελληνοκινεζικό φόρουμ, στην Αθήνα για τη θαλάσσια συνεργασία.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τη στήριξη των εταίρων της, βγαίνει από την κρίση ενώ έχει «κλειδώσει» οριστικά η παραμονή της στο ευρώ.

«Τα ελλείμματα του χθες έχουν γίνει πρωτογενή πλεονάσματα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι «η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο με μεγάλη περιφερειακή σπουδαιότητα», κάτι που, όπως πρόσθεσε, ενδιαφέρει την Κίνα και γεωπολιτικά και επενδυτικά.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις των δύο χωρών από τα αρχαία χρόνια μέσω της θάλασσας και μιλώντας για τη σημερινή εποχή, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η κύρια πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη και λόγω της ισχυρής ναυτιλίας, αλλά και της καίριας θέσης της.

Επενδυτικές συμφωνίες

Επίσης, ο κ. Σαμαράς μίλησε για τις σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες που ήδη έχουν γίνει, με εταιρείες όπως η ZTE και η HP και έκανε λόγο για ιδιαίτερα επιτυχημένη επένδυση της Cosco. Σημείωσε, δε, ότι εκτός από τα λιμάνια υπάρχουν και τα αεροδρόμια, όπως στην Αθήνα και το Καστέλι Ηρακλείου, τα οποία αποτελούν αντικείμενο επενδυτικού και κατασκευαστικού ενδιαφέροντος για την Κίνα.

«Και οι δύο λαοί μας έχουν ανάγκη από σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα πριν από δύο χρόνια ήταν το πιο ασταθές σημείο της περιοχής μας. Σήμερα η εικόνα έχει πλήρως αντιστραφεί και αναδεικνύεται ήδη σε σταθερό σημείο σε μία ανήσυχη περιοχή» συνέχισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια προς τον κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ.

«Η χώρα σας το απέδειξε, όταν μας στάθηκε την ώρα της δικής μας δυσκολίας και αυτό δεν το ξεχνάω ποτέ. Αυτή η φιλία ήταν πάντα το συναίσθημα του ελληνικού λαού για τον κινεζικό λαό. Και είμαι σίγουρος ότι και ο κινεζικός λαός έχει το ίδιο αίσθημα φιλίας για τον ελληνικό λαό. Πάνω σε αυτήν τη φιλία θα χτίσουμε συνεργασία δημιουργική και ωφέλιμη για όλους μας» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της άφιξης του κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς μαζί του.

Κατά την ομιλία του στο ελληνοκινεζικό φόρουμ για τη θαλάσσια συνεργασία, ο Λι Κετσιάνγκ τόνισε πως όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση με το χρέος της, η Κίνα δεν δίστασε να τη βοηθήσει, επισημαίνοντας ότι η ασιατική χώρα είναι σταθερός επενδυτής.

«Η φιλία αποδεικνύεται στα δύσκολα και η δική μας φιλία έχει δοκιμαστεί από τον χρόνο και τις δυσκολίες» συνέχισε ο κινέζος πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι στην Ελλάδα «οι σκιές της κρίσης διαλύονται σταδιακά και ήδη είναι ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα γιατί, όπως είπε, είναι σαν να βοηθά τον εαυτό της.

Λι: «Πειραιάς, το μαργαριτάρι της Μεσογείου»

Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, αφού σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, χαρακτήρισε το λιμάνι «μαργαριτάρι της Μεσογείου» και υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά λιμάνια του κόσμου, ενώ σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου θα ωφεληθούν και η Ελλάδα και η Κίνα και η Ευρώπη.

Στο ελληνοκινεζικό συνέδριο για τη θαλάσσια συνεργασία μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα αλλάζει με γρήγορο ρυθμό και αυτό αντικατοπτρίζεται σε σημαντικούς στόχους που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

«Βρίσκεται σε σαφή πορεία ανάκαμψης. Οι σημαντικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν στην οικονομία στέλνουν θετικά μηνύματα στους επενδυτές. Το ελληνικό success story είναι το μόνο story» είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι η Κίνα αποτελεί βασική πηγή επενδυτικών κεφαλαίων για την Ελλάδα.

Ο κινέζος υπουργός Εμπορίου, Γκάο Χουτσένγκ (Gao Hucheng), εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επιχειρηματίες θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών, σε κάθε τομέα.

Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ανέφερε ότι η θάλασσα έπαιζε πάντα κυρίαρχο ρόλο στις σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη και η διεύρυνση της ναυτιλιακής συνεργασίας.

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Cosco

Τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά επισκέφθηκαν την Παρασκευή το πρωί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ.

Οι δύο πρωθυπουργοί εγκαινίασαν το τραίνο το οποίο θα μεταφέρει τα εμπορευματοκιβώτια με τα κινεζικά προϊόντα από τις εγκαταστάσεις της Cosco, μέσω του δικτύου του ΟΣΕ, στην ενδοχώρα της Ευρώπης.

Ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο της κινεζικής εταιρίας για τα πλάνα ανάπτυξης του λιμανιού ως διαμετακομιστικού κέντρου για την προώθηση των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ανατολική Ευρώπη.

Στις δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός ανάφερε: «Ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια κατακτά τη θέση του σαν βασική πύλη εισόδου από την Ασία. Η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο δίνει μία νέα προοπτική για τη χώρα την οποία ήδη αξιοποιούν μεγάλες εταιρίες όπως η ΖΤΕ, η Sony, η Hewlet. H εντυπωσιακή αύξηση των εμπορευματικών όγκων αποδεικνύει τα πλεονεκτήματα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Όπως διαπιστώσατε, οι δυνατότητες μεγαλύτερης ανάπτυξης είναι τεράστιες. Δημιουργούνται δυνατότητες για την επόμενη γενιά σημαντικών επενδύσεων και εννοούμε όχι μόνον τη μεταφορά εμπορευμάτων αλλά και την ανάπτυξη κλάδων όπως είναι η κρουαζιέρα και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Η αύξηση των επενδύσεων οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης και αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή.

Παράλληλα, η Κίνα αυξάνει τη ζήτηση ναυτιλιακών υπηρεσιών. Η Ελλάδα ως μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη διακινεί μεγάλο μέρος της κινεζικής παραγωγής και είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των κινεζικών ναυπηγείων».

Ο κινέζος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά και ανέφερε: «Αρχικά επισκεφθήκαμε την Ακρόπολη που είναι η υπερηφάνια και το σύμβολο της Ελλάδας και μετά το λιμάνι του Πειραιά που αποδεικνύει την προοπτική και τη δυνατότητα της συνεργασίας των δύο χωρών. Επισκεφθήκαμε το συντονιστικό κέντρο και ακούσαμε τον σχεδιασμό της Cosco και εγκαινιάσαμε το πρώτο τραίνο που θα μεταφέρει εμπορεύματα στην ανατολική Ευρώπη. Το έργο έχει δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας και ανταγωνίζεται κάθε ξένο σταθμό διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Αποδεικνύει αυτό ότι η ελληνοκινεζική συνεργασία παράγει απτά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να διερευνήσουμε τις μελλοντικές δυνατότητες. Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να γίνει πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη. Η Κίνα και η Ευρώπη είναι οι μεγαλύτεροι εταίροι. Το 80% μεταφέρονται από θαλάσσης. Το λιμάνι έχει μειώσει το κόστος και τη διάρκεια μεταφοράς των εμπορευμάτων κατά 7- 11 ημέρες. Ευχόμαστε ότι με κοινή προσπάθεια θα κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά ένα από τα πιο ανταγωνιστικά του κόσμου και να συμμετάσχουμε στη οικοδόμηση και συντήρηση του σιδηροδρομικου δικτύου από το λιμάνι μέχρι την ενδοχώρα της Ευρώπης ώστε να μειώσουμε τον χρόνο μεταφορά κατά μία έως δύο ημέρες. Η ελληνοκινεζική συνεργασία ευνοεί την ευημερία στην Ευρώπη και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς συνόδευσε τον κινέζο ομόλογό του στην επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.