Οι εξεταζόμενες αλλαγές στη φορολόγηση των εταιρειών στην ΕΕ, το σχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2015 και η προετοιμασία του Συμβουλίου Κορυφής στις 26-27 Ιουνίου θα βρεθούν στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών (Ecofin) στο Λουξεμβούργο, στο οποίο θα προεδρεύσει ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης.

Προσερχόμενος στο Ecofin o Χαρδούβελης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η ΕΕ είναι κοντά σε συμφωνία για τις μητρικές και θυγατρικές εταιρείες, και την τροποποίηση της Οδηγίας, η οποία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ολοκληρώνουμε την Προεδρία μας με αυτό το θέμα», τόνισε.

Το Ecofin θα εξετάσει αλλαγές στην Οδηγία 2011/96/ΕΕ σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς το οποίο ισχύει για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες διαφορετικών κρατών μελών.

Ο στόχος της παρούσας οδηγίας είναι να απαλλάσσει τα μερίσματα και τις άλλες διανομές κερδών που καταβάλλονται από τις θυγατρικές εταιρείες στις μητρικές τους εταιρείες από την παρακράτηση του φόρου στην πηγή και να καταργήσει τη διπλή φορολογία αυτών των εισοδημάτων σε επίπεδο μητρικής εταιρείας.

Ωστόσο μέχρι σήμερα η εφαρμογή της πανευρωπαϊκά αποδείχθηκε πως δεν ήταν αποτελεσματική.

Ακόμη, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσει εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26-27 Ιουνίου 2014 θέματα δημοσιονομικής πολιτικής σχετικά με το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2014», ζητήματα σχετικά με τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας.

Ξεχωριστά θα εξετασθεί το σχέδιο σύστασης του Συμβουλίου Κορυφής σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών για την οικονομική πολιτική των κρατών μελών της ευρωζώνης, αλλά και ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την κατάργηση των διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος για κάποιες χώρες.

Ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους ανέφερε πως η Ελληνική Προεδρία πέτυχε τη συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών και ότι στο σημερινό Ecofin θα εξετασθούν οι προτάσεις σχετικά με τη συνεισφορά των τραπεζών στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης.