Αλλαγή στο μέχρι τώρα καθεστώς ευνοϊκής πρόσβασης στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της Ιταλίας, αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.

 Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφεί απόφαση βάσει της οποίας η είσοδος στα μουσεία και σε χώρους με αρχαιολογικά ευρήματα θα είναι δωρεάν για τους νέους μέχρι 18 ετών, το εισιτήριο θα είναι μειωμένο γα τους πολίτες μέχρι είκοσι πέντε ετών, ενώ οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έως τώρα είχαν εξασφαλίσει ελεύθερη είσοδο, θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά.

 Παράλληλα, κάθε Παρασκευή οι μουσειακοί και αρχαιολογικοί χώροι θα παραμένουν ανοικτοί μέχρι τις 10 το βράδυ. Δυο φορές το χρόνο θα μπορεί κανείς να επωφεληθεί από τη «Νύχτα των Μουσείων», με συμβολικό εισιτήριο ενός ευρώ, ενώ την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα η είσοδος θα είναι ελεύθερη για ντόπιους και ξένους πολίτες.

 «Η αλλαγή στις επιλογές για τη δωρεάν είσοδο επιτρέπει στην χώρα μας να προσαρμοσθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο Φραντσεσκίνι, σύμφωνα με τον οποίο «η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο να καταφέρει να γίνει η Ιταλία πιο ανταγωνιστική και σε οικονομικό επίπεδο».

 Οι σχολιαστές υπογραμμίζουν τώρα ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί αν το υπουργείο Πολιτισμού, οι δημοτικές αρχές και οι διάφορες εφορίες αρχαιοτήτων θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την παρουσία του αναγκαίου προσωπικού για να μπορούν να μένουν ανοικτά κάθε Παρασκευή το βράδυ μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι.

 Πρόσφατα, για να μπορέσει να ανοίξει το Κολοσσαίο στις 17 Μαΐου, κατά την «Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων», χρειάσθηκε μακρά διαπραγμάτευση η οποία κατέληξε σε μια μέση, συμβιβαστική λύση, καθώς επετράπη η είσοδος σε περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από