«Ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι να προωθήσουμε τις πρακτικές συνεργασίας σε κάθε τομέα. Εμείς θα ενθαρρύνουμε τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Υποστηρίζουμε ότι η επένδυση στη χώρα σας αποτελεί επένδυση στο μέλλον» διεμήνυσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόνισε πως «χαιρόμαστε ιδιαίτερα που εμπιστεύεστε την ελληνική οικονομία και προχωράτε σε σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν την οικονομία μας», και διαβεβαίωσε πως οι Έλληνες «διαθέτουμε ανθρώπους με υψηλή κατάρτιση, μόρφωση και τεχνογνωσία, που μπορούν να είναι παραγωγικοί και χρήσιμοι στις επενδύσεις».

Ο πρωθυπουργός της Κίνας εξέφρασε την ελπίδα περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Κίνα, αλλά και οι Κινέζοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα να απολαμβάνουν την όμορφη χώρα μας και το λαμπερό δυτικό πολιτισμό.

«Η χειραψία μεταξύ μας συμβολίζει τη χειραψία του δυτικού με τον ανατολικό πολιτισμό» τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος επέδωσε στον κ. Κετσιάνγκ το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, συνοδευόμενο από πάπυρο, σε ένδειξη τιμής, φιλίας και εκτίμησης του ιδίου αλλά και της μεγάλης φίλης χώρας του.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης, η Ντ. Μπακογιάννη, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνοκινεζικής Φιλίας και πρώην υπουργός, και ο Κ. Τσιάρας, πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

«Είναι μεγάλη η χαρά μας και η τιμή που μας επισκέπτεστε στον Ναό της Ελληνικής Δημοκρατίας και στέλνετε το μήνυμα της εκτίμησης προς το ελληνικό κοινοβούλιο και τους αντιπροσώπους των Ελλήνων πολιτών. Οι δύο λαοί μας έχουν μακρά ιστορία και υπηρετούν κοινές αρχές και αξίες πανανθρώπινες, οικουμενικές. Μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοβουλίων.

Από την επίσκεψή σας θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα σημαντικές. Έχουμε ήδη μια εξαιρετική συνεργασία με τον πρέσβη σας στην Αθήνα, με τον οποίο έχουμε αναπτύξει πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Απαντώντας ο Λι Κετσιάνγκ στην προσφώνηση του κ. Μεϊμαράκη, δήλωσε πως η Κίνα και η Ελλάδα αποτελούν τις γενέτειρες του ανατολικού και του δυτικού πολιτισμού, έχουν πανάρχαια ιστορία και έχουν δημιουργήσει μεγάλα πνευματικά επιτεύγματα και σπουδαίους πολιτισμούς.

«Αν και είναι η πρώτη μεταξύ μας συνάντηση και η πρώτη επίσκεψή μου στην Ελλάδα, μπορώ να επιβεβαιώσω τη ρήση ενός Έλληνα συγγραφέα, ότι αν ξύσουμε την επιδερμίδα ενός Έλληνα θα βρούμε έναν Κινέζο κι αν ξύσουμε την επιδερμίδα ενός Κινέζου θα βρούμε έναν Έλληνα. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνοκινεζική φιλία έχει πολύ βαθιά και στέρεα βάση» υπογράμμισε, τέλος, ο κινέζος πρωθυπουργός