Το Μουντιάλ των ανατροπών τείνει να γίνει το 20ό της Βραζιλίας! Το Βέλγιο ήταν η έκτη κατά σειρά ομάδα στη φάση των ομίλων (πρεμιέρα του 8ου ομίλου) που γύρισε ματς. Οι Κόκκινοι Διάβολοι του Μαρκ Βίλμοτς βρέθηκαν πίσω στο σκορ από τη σκληροτράχηλη Αλγερία με πέναλτι του Φεγκουλί (25′) χθες στο Στάδιο Μινεϊράο του Μπέλο Οριζόντε και απάντησαν με δύο γκολ από παίκτες του πάγκου: Φελαϊνί (70′), Μέρτενς (80′).

Το ματς ήταν ορόσημο για τις δύο ομάδες και οι μνήμες γύρισαν 28 χρόνια πίσω, στο Μουντιάλ του 1986. Οι Βέλγοι είχαν ανατρέψει για πρώτη φορά παιχνίδι (4-3 στην παράταση επί της Σοβιετικής Ενωσης) και οι Αλγερινοί είχαν σημειώσει το πρώτο τους γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο με τον Τζαμέλ Ζιντάν επί της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το Βέλγιο επέστρεψε σε Παγκόσμιο Κύπελλο ύστερα από 12 χρόνια και είναι χαρακτηριστικό ότι τελευταίος σκόρερ ήταν ο επιθετικός Μαρκ Βίλμοτς! Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Κόκκινων Διαβόλων τόνισε ότι «η ομάδα του είχε υπομονή σε ένα σκληρό παιχνίδι και στο τέλος δικαιώθηκε».

Ο σκόρερ της νίκης Ντρις Μέρτενς υποστήριξε ότι έδωσε χαρά στη χώρα του και στην οικογένειά του η οποία βρισκόταν στις εξέδρες για το «χρυσό γκολ» και ζήτησε δεύτερη νίκη στο ματς με τη Ρωσία.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αλγερίας Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς έστησε την ομάδα του με άμυνα μπετόν αρμέ. Ο στόπερ Μετζανί αγωνίστηκε μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς Χαλισέ και Μπουγκέρα ενώ ο φορ των Βέλγων Λουκάκου δεν ακούμπησε την μπάλα.

Οι Αλγερινοί χωρίς να δημιουργήσουν ευκαιρία προηγήθηκαν στο σκορ στο 25′, όταν ο Βερτόνγκεν τράβηξε μέσα στην περιοχή τον Φεγκουλί. Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός της Βαλένθια σημάδεψε σωστά από το σημείο του πέναλτι και μεγάλωσε ο βαθμός δυσκολίας για τους Βέλγους.

Ο Βίλμοτς στο β’ ημίχρονο έριξε στον αγώνα τους Μέρτενς (46′), Οριζί (58′), Φελαϊνί (65′) αντί των Σαντλί, Λουκάκου, Ντεμπελέ, αντίστοιχα, και το Βέλγιο με παιχνίδι κατοχής (σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης) κυριάρχησε στο τερέν κάνοντας την ολική ανατροπή.

Ο Χαλίλχοτζιτς μίλησε για τη μεγάλη απογοήτευση που χτύπησε την Αλγερία και στάθηκε στο β’ ημίχρονο που η ομάδα του έδωσε χώρο στο Βέλγιο με αποτέλεσμα να δεχθεί τα γκολ.