Εμεινε για περισσότερους από πέντε μήνες σε κώμα και αρκετοί, περιλαμβανομένων και ειδικών σε τραύματα στο κεφάλι, τον είχαν ξεγράψει. Η οικογένειά του και ιδιαίτερα η σύζυγός του Κορίνα δεν έφυγαν στιγμή από το πλευρό του, ενώ τα ανακοινωθέντα για την πρόοδο της υγείας του ήταν λιτά και όχι ιδιαίτερα τακτικά, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται για το εάν υπάρχει κάποια πρόοδος. Το ενδιαφέρον όμως των οπαδών του από όλο τον κόσμο παρέμεινε μεγάλο, παρά τους φόβους για την εξέλιξη της υγείας του. Για όλους τους φίλους αυτούς, αλλά και για την ίδια την οικογένειά του, το ξύπνημα του Μίχαελ Σουμάχερ από το κώμα και η μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάννης, στην Ελβετία, αποτελεί μια νέα αχτίδα ελπίδας.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ο Σουμάχερ μπορεί και μιλάει με τη γυναίκα και τα παιδιά του και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης.

Ο πολυπρωταθλητής μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου νοσηλευόταν μέχρι τώρα «για να συνεχίσει τη μακρά φάση της αποκατάστασής του», ανέφερε η μάνατζέρ του Σαμπίν Κεμ. Η ίδια δεν αποκάλυψε άλλες λεπτομέρειες για την κατάσταση του Σουμάχερ και περιορίστηκε να προσθέσει ότι η οικογένεια του πρώην πιλότου της Φόρμουλα 1 «θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που έστειλαν στον Μίχαελ όλες τις καλές ευχές». Η Κεμ δεν παρέλειψε να αναφέρει επίσης ότι «για το μέλλον ζητούμε κατανόηση που η περαιτέρω διαδικασία της αποκατάστασής του θα γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».

Ο 45χρονος Σουμάχερ έκανε σκι εκτός πίστας κοντά στο θέρετρο Μεριμπέλ των Γαλλικών Αλπεων όταν έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του σε βράχο, στις 29 Δεκεμβρίου 2013. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της κοντινής πόλης Μουτιέ και από εκεί, όταν διαπιστώθηκε η έκταση των τραυμάτων του, μεταφέρθηκε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου και παρέμενε όλους αυτούς του μήνες. Εκεί οι γιατροί τον έβαλαν στο τραπέζι του χειρουργείου δύο φορές για να αφαιρέσουν αιμάτωμα από τον εγκέφαλό του. Εκτοτε είχε μείνει σε τεχνητό κώμα πριν η ιατρική ομάδα να αρχίσει τις προσπάθειες να τον ξυπνήσει σταδιακά.

Ο Μίχαελ Σουμάχερ, που είναι ο μεγαλύτερος γιος οικογένειας της εργατικής τάξης, κατάφερε να σπάσει κάθε ρεκόρ στη Φόρμουλα 1. Από το 1991 που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην κορυφαία αυτή κατηγορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού μέχρι και το 2012 που αποσύρθηκε οριστικά κατάφερε να κερδίσει επτά παγκόσμια πρωταθλήματα. Από αυτά, τα πέντε τα κέρδισε στη σειρά από το 2000 έως το 2004. Συνολικά τερμάτισε πρώτος σε 91 γκραν πρι, 40 περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία της Φόρμουλα 1.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάννης (CHUV) έγινε ευρέως γνωστό όταν η ιατρική του ομάδα ανέλαβε να εξετάσει τη σορό του πρώην ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ για ίχνη δηλητηρίου. Εκεί επίσης, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, είχε νοσηλευθεί ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο. Τώρα νοσηλεύεται ένας ακόμη διάσημος ασθενής, ο επτάκις πρωταθλητής της Φόρμουλα 1.