Τουλάχιστον 27 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ελικόπτερα του συριακού στρατού έριξαν δύο βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά εναντίον τεσσάρων περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ελικόπτερα έριξαν σήμερα δύο βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά στη συνοικία Αλ Σούκαρι του Χαλεπίου και σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό, υπάρχουν τουλάχιστον 21 νεκροί, ανάμεσα τους παιδιά, καθώς και δεκάδες τραυματίες».

Το Παρατηρητήριο μετέδωσε δραματικές εικόνες από την επίθεση εναντίον της νοτιοανατολικής αυτής συνοικίας, που δείχνουν κατοίκους να κρατούν τα άψυχα σώματα των θυμάτων των επιθέσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πρώτο βαρέλι με τα εκρηκτικά έσπειρε το χάος, με τους κατοίκους και τους διασώστες να τρέχουν για να απομακρύνουν τα θύματα από το σημείο της επίθεσης. Ωστόσο μερικά λεπτά αργότερα η ρίψη ενός δεύτερου βαρελιού στο ίδιο σημείο, την ώρα που οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο αυτό, αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων.

Παράλληλα στην Ασραφίγια, μια συνοικία που ελέγχουν οι αντάρτες στο βόρειο Χαλέπι, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη ρίψη βαρελιού με εκρηκτικά.

Από τον Δεκέμβριο ο συριακός στρατός εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα 2.000 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις με βόμβες βαρέλια στην επαρχία, εκ των οποίων το ένα τέταρτο είναι παιδιά.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε επίσης ότι 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα όταν αντάρτες βομβάρδισαν την πόλη Τζισρ αλ-Σουγούρ, μια από τις λίγες περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Η συριακή σύγκρουση, που άρχισε το Μάρτιο του 2011 με ειρηνικές διαδηλώσεις οι οποίες γρήγορα εξελίχθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο, έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 162.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.