«Τουλάχιστον 10 μετανάστες έχασαν την ζωή τους σε ναυάγιο το οποίο σημειώθηκε σε απόσταση σαράντα ναυτικών μιλίων από τις λιβυκές ακτές», δήλωσε σε ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ένα πλεούμενο το οποίο είχε ξεκινήσει από λιμάνι της Λιβύης με προορισμό τις ακτές της Σικελίας ανετράπη, και τουλάχιστον 10 άνθρωποι πνίγηκαν.

Το περιπολικό σκάφος Dattilo του ιταλικού Λμενικού Σώματος κατάφερε να διασώσει 39 ναυαγούς, ενώ άλλοι 104 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε δεύτερο πλεούμενο, μεταφέρθηκαν στην ξηρά από τα Dattilo και Diciotti, ένα άλλο ιταλικό πλοίο.

Το απόγευμα του Σαββάτου απογειώθηκε ελικόπτερο από το πλοίο Scirocco του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού σε μια προσπάθεια εντοπισμού άλλων ναυαγών.

Η νέα ναυτική τραγωδία καταγράφηκε σε απόσταση 117 ναυτικών μιλίων νότια του νησιού Λαμπεντούζα.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να στρέφει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η ιταλίδα υπουργός εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά την νέα ναυτική τραγωδία.

«Με την ανθρωπιστική αποστολή Mare Nostrum καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια. Μετά και την νέα αυτή τραγωδία, τόσο η Ευρώπη όσο και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κοιτάξουν κατάματα το τεράστιο αυτό πρόβλημα», δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

«Οι διασώσεις με θαλάσσιες επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν αντικείμενο δράσης της Frontex. Παράλληλα, κατά το ιταλικό εξάμηνο προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο ξεκινά την 1η Ιουλίου, πρέπει να καταλάβουμε- με αναλυτικό και αποτελεσματικό τρόπο- πώς να μοιρασθούμε με τα άλλα κράτη το βάρος των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου», συμπλήρωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.