Δεν σήκωσε κεφάλι από την περασμένη Δευτέρα ο Γκίκας Χαρδούβελης. Εως την ερχόμενη Πέμπτη, που θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στο Eurogroup, πρέπει να είναι έτοιμος να πείσει τους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από τις «διορθωτικές κινήσεις» που υπόσχεται.

Η προσπάθειά του δεν θα είναι εύκολη. Στην τρόικα έχουν κηρύξει τη λήξη της περιόδου «ανακωχής» λόγω εκλογών και ανασχηματισμού και πιέζουν τώρα για επιστροφή στον δρόμο του Μνημονίου.

Το ΔΝΤ έστειλε το μήνυμά του με την έκθεσή του, την περασμένη εβδομάδα. Περιμένει να γίνουν πολλά, από τη νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις ώς το Ασφαλιστικό και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Η ευρωζώνη, πάλι, επανήλθε με έμφαση στο θέμα των «προαπαιτούμενων» για τη δόση του 1 δισ. του Ιουνίου. Την περασμένη εβδομάδα άναψαν τα τηλέφωνα μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσωπειών της, θέτοντας ερωτήματα για την καθυστέρηση που σημειώνεται. Κανονικά, τα 6 προαπαιτούμενα του Ιουνίου (λαϊκές αγορές, μείωση κέρδους φαρμακοποιών, Κώδικας Δεοντολογίας κυβέρνησης κατά της διαφθοράς, αδειοδότηση επιχειρήσεων, φόροι υπέρ τρίτων, είσπραξη εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τις εφορίες) έπρεπε να είχαν ικανοποιηθεί ώς το τέλος Μαΐου για να εκταμιευθεί τον Ιούνιο 1 δισ. ευρώ.

«Θα τα έχουμε έτοιμα ώς το τέλος Ιουνίου», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου στο EuroWorking Group της περασμένης Πέμπτης τους ομολόγους του της ευρωζώνης, μεταφέροντας σχετική εντολή του Χαρδούβελη.

ΚΛΙΜΑ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ. Ομως στην τρόικα έχει αρχίσει πάλι και καλλιεργείται κλίμα δυσπιστίας. Η απομάκρυνση Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενόχλησε σφόδρα τους δανειστές, που θεωρούν ότι κινδυνεύει να υπονομευθεί η ανεξαρτησία της υπηρεσίας. Ακολούθησαν ο ανασχηματισμός και κάποιες πρώτες δηλώσεις υπουργών που επίσης προκάλεσαν επιφυλάξεις ως προς τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, αν και όπως λένε «θα περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη».

Οι τροϊκανοί ξέρουν ότι για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις δεν φτάνει ένας Χαρδούβελης –για τον οποίο, πάντως, εκφράζουν εκτίμηση.

Το επεισόδιο μεταξύ Μητσοτάκη και Λοβέρδου φανέρωσε ήδη από την πρώτη στιγμή της νέας κυβέρνησης τα πιθανά προβλήματα και μάλιστα σ’ ένα από τα πιο ευαίσθητα πεδία, αυτό της δημόσιας διοίκησης.

Από την άλλη, οι τροϊκανοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει τη μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος, παίρνοντας πρωτοβουλίες που θα την εκτροχιάσουν.

Πράγματι, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να πείσει τους τροϊκανούς ότι συνεχίζει κανονικά την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μάλιστα, εξέφραζαν ενόχληση για τις επισημάνσεις της ευρωζώνης περί καθυστέρησης των προαπαιτούμενων, λέγοντας ότι ήδη έχουν προχωρήσει αρκετά και όλα θα είναι έτοιμα ώστε να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ ώς το τέλος Ιουνίου.

Παράλληλα όμως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις «διορθωτικές» της κινήσεις, ξεκινώντας από το αίτημα για μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, που αποκάλυψε όχι τυχαία την περασμένη εβδομάδα ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι δανειστές καταλαβαίνουν, όπως λένε, τέτοιου είδους ανάγκες. Συμπληρώνουν όμως πάντα ότι πρέπει και να βρεθούν τα «ισοδύναμα».

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ. Το μεγάλο τεστ θα είναι η επίσκεψη της τρόικας, που προγραμματίζεται για τις 8 Ιουλίου. Παρότι η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν έχει χαρακτήρα αξιολόγησης για κάποια δόση, οι τροϊκανοί έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στην Αθήνα για 10 ημέρες. Αρα, σχεδιάζουν να ξεσκονίσουν όλα τα θέματα, προκειμένου να διαπιστώσουν πού βρισκόμαστε και τι προθέσεις έχουμε για τη συνέχεια.

Αν όλα πάνε καλά, δίνουμε ξανά ραντεβού για τα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου για τη μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος, το δημοσιονομικό κενό και ό,τι αυτό συνεπάγεται (Μνημόνιο ή όχι).

Πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση εκείνη μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο καθεστώς σχέσεων με τους δανειστές, που να διευκολύνει την κυβέρνηση και στην εκπλήρωση της υπόσχεσής της ότι το Μνημόνιο τελείωσε. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες, λένε οι πηγές, τη θέση του Μνημονίου θα μπορούσε να πάρει ένα «συμβόλαιο μεταρρυθμίσεων» της Ελλάδας με την ευρωζώνη, που θα επιβραβεύει την πρόοδο της χώρας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων με οικονομικά κίνητρα (ευνοϊκό δάνειο, εγγύηση δανείου, επιχορήγηση).

Αυτό είναι ίσως και μια ερμηνεία των δηλώσεων Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα ότι η ευρωζώνη θα βοηθήσει την Ελλάδα με «πρόσθετα μέτρα στήριξης», αν χρειαστεί.

Αλλά μέχρι τότε πρέπει να γίνουν πολλά και δύσκολα. Μετά τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, για παράδειγμα, ακολουθούν αυτά του Ιουλίου, που περιλαμβάνουν την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».