«Οι αυξομειώσεις τιμών παρακολουθούν τη ζήτηση και δεν βγαίνουν με εντολές του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) ούτε κανενός, δεν μπορούμε να παραβιάσουμε αυτό τον κανόνα της ελεύθερης οικονομίας».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Ανδρεάδης μια ημέρα μετά τις αναφορές πουέκαναν λόγο για πρωτοβουλία τουΠρωθυπουργού να επικοινωνήσει μαζί του ώστε να μειωθούν οι τιμές σε τουριστικούς προορισμούς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Πέμπτης, ο Ανδρέας Ανδρεάδης είπε: «Δεν σχολιάζω αν έγινε τηλέφωνο, προφανώς υπάρχουν επικοινωνίες με την κυβέρνηση».

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης παραδέχθηκε ότι πράγματι παρατηρούνται οριακές αυξήσεις στις τιμές των τουριστικών υπηρεσιών που στην Αθήνα φτάνουν και το 10%. «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε επιχειρηματίες που αυξάνουν παράλογα τις τιμές» υπογράμμισε.

«Σε μια χρόνια εξαιρετικής ζήτησης αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και κάποιες τιμές που δεν πρέπει αυτές που πρέπει να είναι. Η αύξηση που είχαμε, σημειώθηκε κυρίως στην Αθήνα, που όμως είχε φτάσει σε επίπεδα στο μισό πριν την κρίση. Υπάρχουν κακές περιπτώσεις, αλλά ο μέσος όρος έχει πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής» εξήγησε.

Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι ο Σύνδεσμος συστήνει στα μέλη του αύξηση που δεν θα υπερβαίνει το 3 με 4% το 2015, αλλά και να προσεχθεί η πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής. «Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ελλήνων – ξένων τουριστών γιατί το διαδίκτυο δεν κάνει διακρίσεις» επανέλαβε, σημειώνοντας ότι υπάρχει αύξηση 10% στον εσωτερικό τουρισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε πάντως ότι ο τουρισμός πάει εξαιρετικά με στοιχεία που δείχνουν αύξηση ρεκόρ 20% στο πεντάμηνο για τις αφίξεις.

«Ας μη γκρινιάζουμε για τη θεαματική επιτυχία της χώρας που δημιουργεί 5.000 νέες θέσεις εργασίας… Είχαμε αφίξεις 20 εκατ. τουριστών το 2013, θα έχουμε 24 εκατ. τουρίστες το 2017 έναντι του αρχικού στόχου για το 2021, και 19 δισεκ. ευρώ άμεσα έσοδα» σημείωσε.