Σε βαθιά νερά καλείται να κολυμπήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντα της καθώς στην ατζέντα των θεμάτων που παραμένουν ανοικτά και το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ακόμα και τριβές εντός των κυβερνητικών τειχών είναι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, η απελευθέρωση της διάρκειας ζωής στο γάλα αλλά και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Το βάπτισμα του πυρός θα κλιθεί ωστόσο να το πάρει η νέα ηγεσία του υπουργείου έως το τέλος του μήνα καθώς στα προαπαιτούμενα που αναφέρει και η έκθεση αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, περιλαμβάνεται η πιλοτική απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε τρεις περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα αυτές της Αττικής, του Νότιου Αιγαίου και της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία μάλιστα θα πρέπει να νομοθετηθεί έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Η πιλοτική εφαρμογή θα αφορά την λειτουργία τη Κυριακή όλων των καταστημάτων που βρίσκονται σε δέκα συγκεκριμένες περιοχές των τριών περιφερειών της χώρας, ανεξαρτήτως επιχειρηματικής δραστηριότητας και μεγέθους.

Το ωράριο που έχει επιλεγεί να λειτουργούν τα καταστήματα θα είναι συνεχές από τις 11 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ και το κριτήριο για την επιλογή των περιοχών αποτελεί το πόσο τουριστικές είναι οι περιοχές αυτές.

Ειδικότερα στη Αττική τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά στις περιοχές γύρω από την Ομόνοια και την οδό Ερμού καθώς και στη πόλη της Ραφήνας όπου και βρίσκεται το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι της Αττικής.

Στην Κεντρική Μακεδονία το μέτρο θα εφαρμοστεί στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή, καθώς και στη ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, ενώ στο Νότιο Αιγαίο ανοιχτά θα παραμένουν τα καταστήματα στο νησί της Ρόδου, της Κω και στην Ερμούπολη τηςΣύρου.

Το μέτρο πρόκειται να επαναξιολογηθεί το Μάρτιο του 2015 οπότε και θα αποφασιστεί, με βάση τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν, το εάν η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα επιτραπεί σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς περιορισμούς.

Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου κρατούν επιφυλάξεις σχετικά με την αποδοτικότητα που θα έχει η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου καθώς ορισμένες από τις περιοχές αυτές που θεωρούνται τουριστικές δεν έχουν την ίδια κίνηση το χειμώνα και το καλοκαίρι. Μάλιστα την αντίθεσή του στην απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, αναφέροντας: «Η ΕΣΕΕ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και είναι αντίθετη στην απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας, καθώς και στα περίεργα σενάρια της έκθεσης του ΟΟΣΑ».

Αντίστροφη μέτρηση για τα μη συνταγογραφούμενα

Στο τέλος του μήνα θα κριθεί σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα της Τρόικας και η « τύχη» των μη συνταγογραφούμενων φάρμακων. Η δέσμευση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει επανεξέταση του ισχύοντος καθεστώτος που προβλέπει πώληση των συγκεκριμένων φαρμάκων μόνο εντός των φαρμακειών και με πλαφόν ως προς την ανωτάτη τιμή τους. Εάν η λύση που επελέγη στην προηγούμενη διαπραγμάτευση δεν έχει οδηγήσει σε μειώσεις τιμών τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα τόσο σε απελευθέρωση των τιμών όσο και των καναλιών διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Στο τέλος του 2014 γάλα και ψωμί.

Παράταση για το τέλος του 2014 παίρνουν, ωστόσο, οι περαιτέρω παρεμβάσεις στην αγορά του γάλακτος και του ψωμιού καθώς το μνημόνιο προβλέπει την επανεξέταση των παρεμβάσεων που έγιναν στις συγκεκριμένες αγορές για τα τέλη του χρόνου ώστε να δει εάν επήλθαν μειώσεις στις τιμές και να προχωρήσει σε περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών.

Επίσης έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να είναι έτοιμος ο Κώδικας Βέλτιστων Πρακτικών στην αγορά των τροφίμων ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η σύνταξη της νέας εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ η οποία θα προτείνει τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις τον ερχόμενο Οκτώβριο σε τέσσερις ακόμα τομείς της οικονομίας και συγκεκριμένα την μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο.