Σε μια ακραία αντισημιτική δήλωση προχώρησε στη Γαλλία ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου (FN) Ζαν-Μαρί Λεπέν, προκαλώντας τις αντιδράσεις εβραϊκών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, αλλά και ηγετικών στελεχών του ακροδεξιού κόμματος, που ανησυχούν ότι βλάπτει την εικόνα του FN.

Στη διάρκεια συνέντευξης, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ, ο οποίος είναι εβραίος, ο Λεπέν απαντά: «Θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά».

Σε ένα βίντεο που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του FN, αλλά έχει πλέον αφαιρεθεί, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν καταφερόταν εναντίον πολλών καλλιτεχνών οι οποίοι πήραν θέση εναντίον του Εθνικού Μετώπου, μεταξύ των οποίων η Μαντόνα, ο κωμικός Γκι Μπεντός και ο τραγουδιστής και πρώην πρωταθλητής του τένις Γιανίκ Νοά.

Όταν η συνομιλήτριά του αναφέρει και τον τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ, ο οποίος είναι εβραίος, ο Λεπέν της απαντά γελώντας: «Θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά».

Ο Μπριέλ απάντησε με ανάρτηση στο twitter: «Ο Ζ.Μ.Λεπέν υποτροπιάζει… Έπρεπε να μας θυμίσει το αληθινό πρόσωπό του και αυτό του FN;»

Έντονα αντέδρασαν εβραϊκές οργανώσεις: Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει την ασυλία του Ζαν-Μαρί Λεπέν (είναι ευρωβουλευτής του FN) και να κατηγορηθεί για υποκίνηση φυλετικού μίσους.

Το σχόλιό του «αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς λίγες ημέρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου.

Μήνυση κατά του Ζαν-Μαρί Λεπέν δήλωσε ότι προτίθεται να καταθέσει η Ένωση Γάλλων Εβραίων Φοιτητών.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση SOS Ρατσισμός αναφέρει πως οι δηλώσεις του Λεπέν προέρχονται «από το πιο βρώμικο αντισημιτικό λογισμικό» και ανακοινώνει πως θα καταθέσει μήνυση μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Ο Λεπέν έχει καταδικασθεί πολλές φορές για υποκίνηση φυλετικού μίσους ή για αμφισβήτηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα για δηλώσεις του στις οποίες χαρακτήριζε τους θαλάμους αερίων των ναζί «λεπτομέρεια της ιστορίας».

Ο Λουί Αλιό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και σύντροφος της Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει διαδεχθεί τον πατέρα της στην ηγεσία του κόμματος, δήλωσε πως αν ο Λεπέν «χρησιμοποίησε πράγματι τον όρο φουρνιά, πρόκειται για άλλη μια κακή φράση. Είναι βλακώδες πολιτικά και θλιβερό».

Ωστόσο, η οργάνωση SOS Ρατσισμός τόνισε πως οι ηγέτες του Εθνικού Μετώπου δεν μπορεί να αρκούνται «να σκουπίζουν με το μανίκι τους τις αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις του ιστορικού ηγέτη τους», αλλά πρέπει «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και την ιδεολογία τους του μίσους».

Το Κίνημα Εναντίον του Ρατισμού και για τη Φιλία Ανάμεσα στους Λαούς (MRAP) χαρακτήρισε τον Λεπέν «αυθεντικό αντισημίτη» και ανακοίνωσε επίσης πως θα υποβάλει μήνυση.

Πάντως, μεταξύ των στελεχών του Εθνικού Μετώπου υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις: Άλλοι κάνουν λόγο για απαράδεκτη δήλωση, που κάνει κακό στο κόμμα, ενώ άλλοι επικεντρώνουν στις επιθέσεις που δέχεται το FN και αρνούνται ότι πρόκειται για αντισημιτική δήλωση, καθώς «ο αντισημιτισμός είναι σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες του κόμματος».

«Η λέξη «φουρνιά» που χρησιμοποίησα δεν έχει προφανώς καμιά αντισημιτική χροιά, παρεκτός για τους πολιτικούς εχθρούς ή για τους ηλίθιους», αντέδρασε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. «Αν υπάρχουν άνθρωποι της παράταξής μου που το ερμηνεύουν μ’ αυτό τον τρόπο, πρόκειται για ηλίθιους!», τόνισε.