Σχεδόν έτοιμη είναι η λίστα προτάσεων του Βαγγέλη Βενιζέλου με τα πρόσωπα για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Φαίνεται όμως ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ περιμένει να κλειδώσει το θέμα Στουρνάρα, το οποίο θα προκαλέσει ένα ντόμινο αλλαγών σε πολλά υπουργεία, για να διεκδικήσει και χαρτοφυλάκια. Εξ αυτού του λόγου είχε και χθες το βράδυ επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Βενιζέλος θέλει να βάλει στην κυβέρνηση τον Πάρη Κουκουλόπουλο και του το έχει υπαινιχθεί. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα προτιμούσε το Εσωτερικών, υπουργείο που διεκδικούσε και στον προηγούμενο ανασχηματισμό αλλά τελικά έμεινε εκτός. Συζήτηση έχει γίνει και με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος είπε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει πόστο που σχετίζεται με τη δημόσια τηλεόραση, θέση που του είχε προταθεί πέρυσι.

Στο κυβερνητικό σχήμα θα εισέλθει ο Ανδρέας Λοβέρδος ως εκπρόσωπος της Ελιάς και το όνομά του ακούγεται για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αυτήν την περίπτωση αποχωρεί ο Αθανάσιος Τσαυτάρης. Στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραμένει όπως όλα δείχνουν ο Γιάννης Μανιάτης καθώς θεωρείται ότι μπορεί να χειριστεί επιτυχώς τα ενεργειακά και το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Επίσης, διατηρείται στο Μεταφορών και Υποδομών ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στη θέση του Συμεών Κεδίκογλου που θεωρείται βέβαιο –μετά και τις χθεσινές εξελίξεις –ότι αντικαθίσταται ενδεχομένως να πάει η πρώην ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου φαίνεται ότι θα παραμείνει στη θέση της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το ίδιο ισχύει και για τον Βασίλη Κεγκέρογλου καθώς θεωρείται ότι έκανε καλή δουλειά στα εργασιακά παρά τη δύσκολη συνεργασία με τον Γιάννη Βρούτση. Αγνωστο είναι εάν θα παραμείνει στο σχήμα ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ο Λεωνίδας Γρηγοράκος καθώς εάν αναλάβει στο υπουργείο ο κ. Κουκουλόπουλος λογικά θα αποχωρήσει. Επίσης είναι αδιευκρίνιστο εάν θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών στη θέση υφυπουργού ο Δημήτρης Κούρκουλας, κάτι που θεωρείται πάντως το πιο πιθανό.

Για τη Φώφη Γεννηματά στη Χαριλάου Τρικούπη στοιχηματίζουν ότι δεν μετακινείται από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Αμυνας. Αναγνωρίζεται άλλωστε και η αποτελεσματικότητά της στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε δηλώσει προ ημερών στα «ΝΕΑ» ότι επιθυμεί να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα και με πρόσωπο που εκφράζει την Κεντροαριστερά. Ακόμη δεν έχει καταλήξει. Πληροφορίες των τελευταίων ωρών θέλουν και τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου να συζητά για πιθανή ένταξή του στην κυβέρνηση. Ο κ. Οικονόμου που σε αυτήν την περίπτωση θα αποχωρήσει από τη Δημοκρατική Αριστερά έχει κάνει συζητήσεις με παράγοντες του ΠαΣοΚ, όχι όμως με τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο.

Από τους βουλευτές, πιθανότητα τοποθέτησης στο νέο σχήμα έχουν οι: Γιώργος Ντόλιος, Αντζελα Γκερέκου και Γιάννης Κουτσούκος. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται και οι εσωτερικές ισορροπίες. Οι δύο πρώτοι είναι παπανδρεϊκοί και ο τρίτος, πολιτικά κοντά στον Κώστα Σκανδαλίδη.

Σε ό,τι αφορά τα υπουργεία, το ΠαΣοΚ διεκδικεί το υπουργείο Ανάπτυξης και θα ήθελε –εάν ήταν εφικτό –και το υπουργείο Υγείας.