Τις πρώτες αποδείξεις ότι ο νέος θανατηφόρος ιός MERS πέρασε από τις καμήλες στον άνθρωπο βρήκαν οι επιστήμονες, που ανακάλυψαν τον ίδιο ιό σε άρρωστες καμήλες και 44χρονο άντρα που έχασε τη ζωή του εξαιτίας του.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA του ιού στον 44χρονο από τη Σαουδική Αραβία και το συνέκριναν με το DNA του ιού που βρέθηκε στις καμήλες του.

Όπως γράφουν στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), οι δύο ιοί ήταν ολόιδιοι.

Ο 44χρονος ήταν ιδιοκτήτης εννέα καμηλών, οι οποίες ήταν άρρωστες και τις φρόντιζε βάζοντάς τους ειδικά διαλύματα στη μύτη, πριν αρρωστήσει και ο ίδιος.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο King Abdulaziz στην Τζέντα όπου νοσηλεύθηκε ο νεαρός άντρας έως τον θάνατό του, είναι απολύτως σίγουροι πλέον ότι ο άντρας μολύνθηκε από τα ζώα, καθώς «η πλήρης αλληλουχία του DNA από τους δύο ιούς ήταν η ίδια», γράφουν στο άρθρο τους.

Και συνεχίζουν: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι αυτό το θανατηφόρο περιστατικό της MERS CoV λοίμωξης οφείλεται στην στενή επαφή (του θύματος) με μολυσμένη καμήλα».

«Όλα τα στοιχεία που είχαμε στα χέρια μας υποδείκνυαν τις καμήλες ως την πιθανότερη πηγή του MERS και τώρα έχουμε πιθανότατα τις πρώτες αποδείξεις επ’ αυτού», σχολίασε ο δρ Τζόναθαν Μπέιλ, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Από το 2012 που πρωτοεμφανίσθηκε ο MERS έως σήμερα, μόνο στη Σαουδική Αραβία έχουν αρρωστήσει σοβαρά 688 άνθρωποι, οι 282 εκ των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας.

Ο ιός έχει εμφανιστεί και σε δεκάδες άλλες χώρες, αλλά η Σαουδική Αραβία είναι μακράν εκείνη με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.