Το πλήρες όνομά του είναι Φελίπε Χουάν Πάμπλο και Αλφόνσο Ολων των Αγίων, των Βουρβόνων και της Ελλάδας. Και ως Φελίπε Στ’ καλείται να δώσει στον ισπανικό θρόνο τη χαμένη του αίγλη. Θα τα καταφέρει; Θεωρητικά, ο 46χρονος πρίγκιπας έχει όλα τα προσόντα. Πρώτον, ανατράφηκε για να αναλάβει κάποτε αυτόν τον ρόλο, συνεπώς είναι αρκούντως προετοιμασμένος. Δεύτερον, είναι συμπαθής στους Ισπανούς –σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 66% των υπηκόων του έχει θετική άποψη για το πρόσωπό του. Τρίτον, το όνομά του δεν ενεπλάκη ούτε σε ένα από τα σκάνδαλα που συντάραξαν τα τελευταία χρόνια τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας. Και τέλος, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του «καλού παιδιού»: είναι προσηνής, απλός και –το κυριότερο –δεν προκαλεί με τον τρόπο της ζωής του.

Ο Φελίπε ήταν έξι χρονών όταν κλήθηκε ο πατέρας του από τον Φράνκο να καθήσει στον θρόνο. Ο θετικός ρόλος που διαδραμάτισε ο Χουάν Κάρλος στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία τού εξασφάλισε μια εφηβεία χωρίς προβλήματα. Τελείωσε ένα δημόσιο σχολείο στη Μαδρίτη, σπούδασε νομικά όπως όλοι οι γόνοι της ελίτ και έκανε μεταπτυχιακά στις διεθνείς σχέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πρώτη του νεότητα είχε τη φήμη του πλέι μπόι. Ηταν όμως ένας υπάκουος πλέι μπόι: όταν η οικογένειά του προέβαλε ενστάσεις για τη σχέση που είχε με ένα μοντέλο εσωρούχων εκείνος τη διέλυσε. Το ίδιο υπάκουος αποδείχθηκε και σε μια άλλη περίπτωση. Τελικά έκανε την επανάστασή του λίγο μετά τα 35 του χρόνια, όταν γνώρισε τη Λετίθια. Η οικογένεια δεν ενέκρινε ούτε τη διαζευγμένη δημοσιογράφο και εγγονή οδηγού ταξί. Ο Φελίπε αρνήθηκε να συμμορφωθεί και η Λετίθια έγινε γυναίκα του και μητέρα των δύο παιδιών του.

Η επιμονή του αποδείχθηκε χρυσός: η Λετίθια είναι το είδος της μαμάς που συνοδεύει τα δύο κορίτσια, τη Λεονόρ και τη Σοφία, προσωπικά στο σχολείο –το ίδιο ταπεινό σχολείο στο οποίο πήγαινε και ο Φελίπε. Η εικόνα είναι αδύνατον να μη συγκινήσει την κοινή γνώμη. Αρκεί όμως για να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή του θρόνου; Οι αριθμοί δεν είναι πολύ ευνοϊκοί για τον νέο μονάρχη: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έξι στους δέκα νέους τάσσονται κατά του θεσμού της μοναρχίας. Οι αναλυτές από την πλευρά τους εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν θα βγουν αληθινοί.