Οι ουκρανικές δυνάμεις ενίσχυσαν την Τρίτη την επιχείρησή τους κατά των αυτονομιστών γύρω από το φιλορωσικό προπύργιο του Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας σφοδρές ανταλλαγές πυρών, ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Στο Λουχάνσκ, όπου σφοδρές μάχες μαίνονταν χθες, οι συνοριακοί φρουροί δήλωσαν ότι η κατάσταση παραμένει ήρεμη αλλά ότι οι αντάρτες συνεχίζουν να περικυκλώνουν τις εγκαταστάσεις τους, προκαλώνοντας φόβους για μια νέα έφοδο.

«Μια ενεργή φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης είναι σε εξέλιξη γύρω από το Σλαβιάνσκ», έγραψε ο Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook. «Ο ειρηνικός λαός του Σλαβιάνσκ, του Κραματόρσκ, του Κράσνι Λιμάν καλείται να αποφύγει να θέσει σε οποιοδήποτε κίνδυνο τη ζωή του, να μείνει στο σπίτι και να μην πλησιάζει σε σημεία όπου συγκεντρώνονται τρομοκράτες».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «σφοδρότατες ανταλλαγές πυρών» σημειώθηκαν στην περιοχή Σεμενίβκα ύστερα από επίθεση αυτονομιστών με εκτοξευτήρα πυραύλων εναντίον αρμάτων του ουκρανικού στρατού. Πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν οδοφράγματα των ανταρτών.

Το Σλαβιάνσκ, προπύργιο της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία εδώ και σχεδόν δύο μήνες, είναι περικυκλωμένο από τις ουκρανικές δυνάμεις και πραγματοποιούνται συγκρούσεις και σποραδικές ανταλλαγές πυρών.

Στη γειτονική περιφέρεια του Λουχάνσκ, εκατοντάδες αντάρτες πραγματοποίησαν έφοδο τη Δευτέρα εναντίον των συνοριακών φρουρών που διήρκησε όλη την ημέρα προκαλώντας σύμφωνα με τους τελευταίους, οκτώ τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών και πέντε νεκρούς στις τάξεις των αυτονομιστών.

Η κατάσταση ηρέμησε το βράδυ και η νύχτα ήταν ήσυχη, δήλωσαν οι συνοριακοί φρουροί σε ανακοίνωσή τους. Ωστόσο οι αυτονομιστές παραμένουν ανεπτυγμένοι γύρω από τη μονάδα των συνοριακών φρουρών, προκαλώντας φόβο για νέα έφοδο.

Εξάλλου, έκρηξη χθες προκάλεσε υλικές ζημιές στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης του Λουχάνσκ, αρχηγείο των αυτονομιστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς και απέδωσαν την έκρηξη σε πυρά ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από τον χειρισμό εκρηκτικών από τους ίδιους τους αυτονομιστές.