Σαράντα πέντε δευτερόλεπτα. Τόσος ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε για να εξαντληθούν όλα τα ηλεκτρονικά εισιτήρια του σόου «Monty Python Live (mostly)» που ετοιμάζει η πιο «αναρχική» ομάδα κωμικών στην ιστορία, για τις αρχές του επόμενου μήνα,στο O2 Αρένα του Λονδίνου. «Εχω έναν – δύο κρυμμένους άσους στο μανίκι» είπε με νόημα ο Ερικ Αϊντλ, ένα από τα πέντε –μετά τον θάνατο του Γκρέιαμ Τσάπμαν το 1989 –μέλη της ομάδας των Μόντι Πάιθον και πρωτεργάτης της διοργάνωσης, απευθυνόμενος στους απανταχού θαυμαστές που αγωνιούν να δουν ξανά θρυλικά σκετς όπως εκείνα με τον νεκρό παπαγάλο, τους ξυλοκόπους, την Ιερά Εξέταση.

Σε συνέντευξή του στο Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Αϊντλ διευκρίνισε ότι το σόου –οι παραστάσεις αρχίζουν την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 20 του ίδιου μήνα ενώ θα γίνουν και προβολές τους σε κινηματογράφους της Ευρώπης και των ΗΠΑ –δεν θα είναι ένα θέαμα με πέντε ηλικιωμένους κυρίους επί σκηνής που θα κάνουν αστεία και δοκιμασμένα σκετσάκια. Ή τέλος πάντων, όπως εξήγησε, δεν θα είναι αποκλειστικά αυτό. Το 15.000 θέσεων στάδιο θα γεμίσει όχι μόνο με δικούς τους θαυμαστές αλλά και με τη βοήθεια μιας ζωντανής ορχήστρας, ειδικών φαντασμαγορικών εφέ και 20 νεαρών τραγουδιστών και χορευτών που θα τους πλαισιώνουν.

«Ποιος αλήθεια έχει όρεξη να βλέπει ένα μάτσο γέρους να κάνουν πλάκα; Αν θες να πετύχεις, βάλε μερικούς ελκυστικούς νέους καλλιτέχνες στη σκηνή» σχολίασε ο Αϊντλ που, στα 71 του, είναι ο βενιαμίν του γκρουπ. «Η παράσταση θα είναι σαν ένα κολιέ κι εμείς θα είμαστε οι πολύτιμοι λίθοι του. Προσπάθησα να ενώσω τα κομμάτια ώστε το αποτέλεσμα να θυμίζει τελικά τα παλιά καλά σόου μας. Αυτά που πάντα ελπίζαμε να ξεπεράσουν τις προσδοκίες του κοινού. Νομίζω ότι αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι το μυστικό μας. Να περιμένει επομένως ο κόσμος αρκετές εκπλήξεις».

Αν και όλα τα μέλη του διάσημου γκρουπ (Τζον Κλιζ, Τέρι Γκίλιαμ, Ερικ Αϊντλ, Τέρι Τζόουνς, Γκρέιαμ Τσάπμαν και Μάικλ Πέιλιν)με το αναρχικό χιούμορ ακολούθησαν κάποια στιγμή σόλο καριέρα, αποφάσισαν να επανενωθούν έστω και λίγο για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Ο Ερικ Αϊντλ, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η πολυαναμενόμενη επανένωση δεν θα ξανασυμβεί. «Είναι η τελευταία μας κοινή εμφάνιση. Για πολλούς λόγους. Πρώτον, είμαστε ήδη πολύ γέροι (όλοι είναι στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους) και, δεύτερον, παίρνει πολύ χρόνο για να κάνεις τέτοιου είδους διοργανώσεις. Πάω στοίχημα ότι όλοι μας πλέον έχουμε πολύ διαφορετικά πράγματα που μας αρέσει να κάνουμε».