Μπορεί μια ετοιμοθάνατη – έστω κατά φαντασίαν – Ναπολιτάνα που έχει βαρεθεί να είναι απλώς σπιτωμένη από τον γυναικά σύντροφό της και απαιτεί βέρα, με παπά και με κουμπάρο, να γίνει σύμβολο για την υποτίμηση της Γυναίκας; Η Ελένη Ράντου και ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης έχουν καταφατική απάντηση και θα βαλθούν να την εικονοποιήσουν στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τη νέα θεατρική σεζόν.
Εκείνη ξαποσταίνει ύστερα από μια μεγάλη επιτυχία, το «Καταδικός μου» στο Διάνα, όπου συνέρευσε για τρεις σεζόν ίσως το πιο νεανικό κοινό που έχει δει αθηναϊκή θεατρική σκηνή. Εκείνος χαίρεται την επιτυχία του «Μεφίστο» με άξονα τον φασισμό – και γύρω μας – στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. «Με δύναμη απ’ την Κηφισιά» είχαν ξανασυνεργαστεί προ ετών στο Διονύσια και κράτησαν εκείνη τη χαρά της σύμπραξης.
Χαρά που μπόλιασε με τη σειρά της την πρόταση από το Εθνικό στην Ελένη Ράντου για αναμέτρηση με το κλασικό έργο του Εντουάρντο Ντε Φιλίπο «Φιλουμένα Μαρτουράνο», υπό την καθοδήγηση του δραστήριου σκηνοθέτη και με τη Ράντου Φιλουμένα και τον Αλκη Κούρκουλο Ντομένικο Σοριάνο.
Μόνο που η Ελένη Ράντου ξανακοιτάει το κλασικό πλέον – και αγαπημένο στην Ελλάδα – έργο όχι ως θεατρικό, αλλά μεταγράφει την κινηματογραφική εκδοχή (σε σενάριο Ντε Φιλίπο επίσης) του Βιτόριο Ντε Σίκα και του 1964 με τη Σοφία Λόρεν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
«Το τηλεφώνημα από το Εθνικό με βρήκε σε στιγμή μεγάλης διάθεσης για απόδραση» λέει η ίδια. Και εξηγεί ότι περισσότερο αλλάζει η φόρμα του έργου για να είναι πιο κινηματογραφική, για να δούμε τους ήρωες από τα νιάτα τους μέχρι τα χρόνια που η πιο ώριμη πια Φιλουμένα προσποιείται την ετοιμοθάνατη για να βάλει επιτέλους την κουλούρα στον Ντομένικο. «Εκείνο που με συγκινεί είναι ο αγώνας επιβίωσης που δίνει αυτή η γυναίκα. Και ειδικά σήμερα όλοι καταλαβαίνουμε πλέον τι σημαίνει να παλεύεις με την ανάποδη πλευρά της ζωής. Η ματιά της Φιλουμένα πάνω στη ζωή είναι περισσότερο πολιτική».
ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ
“Πολίτης β’ κατηγορίας”
«Ο Ντε Φιλίπο είναι από τους νεότερους κλασικούς του ευρωπαϊκού θεάτρου» πιστεύει ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης. «Το θέμα που θίγει στη “Φιλουμένα” είναι διαχρονικό και ιδιαίτερα επίκαιρο. Ειδικά με όσα γίνονται και σήμερα παγκοσμίως, αυτή την υποτίμηση, τους βιασμούς, τις δολοφονίες γυναικών. Εξακολουθεί η γυναίκα να είναι πολίτης β’ κατηγορίας. Και στην Ελλάδα σήμερα, παρά τις μάχες που έχουν δοθεί, η γυναίκα στη δουλειά αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον άνδρα» συμπληρώνει αποκαλύπτοντας τη ματιά του πάνω στην παράσταση.







