Το μέταλλο του πρωταθλητή έδειξε και πάλι στον πιο κρίσιμο τελικό (μέχρι τον επόμενο) ο Παναθηναϊκός και απάντησε με μπρέικ στο μπρέικ του Ολυμπιακού. Άλωσε και εφέτος το ΣΕΦ επικρατώντας με 67-65 και είναι πλέον έτοιμος να πανηγυρίσει ένα ακόμα πρωτάθλημα την Τετάρτη στην έδρα του.

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε ιδανικός αυτόχειρας, ξεπερνώντας ίσως ακόμα και το στραπάτσο του 2002 όταν έχασε το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ με 3-2, αν και είχε προηγηθεί με 2-0. Μπορεί να μην έχει ακόμα τελειώσει το πρωτάθλημα, αλλά ουσιαστικά οι Πειραιώτες μείωσαν στο ελάχιστο πλέον τις πιθανότητές τους κόντρα σε μια ομάδα που μπορεί να μην έχει τη φρεσκάδα της ΑΕΚ του 2002, μπορεί να δείχνει κουρασμένη, αλλά έχει τον τρόπο να νικάει αυτά τα παιχνίδια χωρίς αύριο.

Το «κλειδί» για τον Παναθηναϊκό ήταν το καθαρό μυαλό που είχε – σχεδόν σε όλο το παιχνίδι – και το μπλοκάρισμα του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος δεν πέτυχε ούτε καλάθι ! Παράλληλα βρήκε και άλλες λύσεις στην επίθεση, ιδιαίτερα από τον Γιάνκοβιτς που ήταν η ευχάριστη έκπληξη για τους φιλοξενούμενους με μακράν πολυτιμότερο παίκτη όμως τον Λάσμε που έκανε «πάρτι» κάτω από τα καλάθια.

Όσο για τον Ολυμπιακό, μπορεί να φωνάζει δικαίως για της διαιτησία (σε συνδυασμό με αυτή που αντιμετώπισε στο ΟΑΚΑ στον 3ο τελικό, ιδιαίτερα στο τελευταίο δεκάλεπτο) όμως πρώτα θα πρέπει να κάνει αυτοκριτική για το τι συνέβη.

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Με 19/30 βολές δεν πας πουθενά και δεν ήταν το πρώτο παιχνίδι που συνέβη αυτό. Στο πιο κρίσιμο ματς της χρονιάς πέταξε 11 πόντους από τη γραμμή της φιλανθρωπίας μεταξύ των οποίων και ο Σλούκας που είναι με διαφορά ο πιο εύστοχος παίκτης από τους συμπαίκτες του. Στη συνέχεια η μπάλα θύμιζε…χειροβομβίδα για τους παίκτες του Μπαρτζώκα με τον έναν να την πετάει στον άλλο ιδιαίτερα έξω από την περιφέρεια για να μην πάρει την ευθύνη του σούτ. Κάπως έτσι δικαιολογείται το 18% στα τρίποντα (4/22) αλλά και τα 10 σούτ που πήρε συνολικά ο Κόλινς (2/10), από τους λίγους που ναι μεν το…πίστευε αλλά δεν έβρισκε καλάθι.

Και όταν ο φυσικός ηγέτης της ομάδας σου, δεν βρίσκει (από μόνος του σε τελική ανάλυση) τον τρόπο να βάλει έστω ένα καλάθι, τότε δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις.

Επίσης ο κόουτς Μπαρτζώκας, όσο και αν μίλησε και προσπάθησε να βοηθήσει στην ψυχολογική αποφόρτιση των παικτών του απέτυχε και το άγχος ήταν απλωμένο πάνω από το συννεφιασμένο (λόγω καπνογόνων) ΣΕΦ.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΑΤΣ:

Η ομάδα του Φραγκίσκου Αλβέρτη είχε δείξει από το πρώτο ημίχρονο (προηγήθηκε με 43-30) πόσο ήθελε το παιχνίδι, όπου μπήκε απόλυτα συγκεντρωμένη. Με τον γνωστό Διαμαντίδη σε ρόλο οδηγού οι «πράσινοι» ξεπέρασαν γρήγορα τον ενθουσιασμό των γηπεδούχων (περισσότερο από κεκτημένη ταχύτητα από τη μεγάλη νίκη τους στο ΟΑΚΑ) επέβαλλαν το δικό τους ρυθμό και είχαν απλά ψυχραιμία στις κινήσεις τους, αφήνοντας τους αντιπάλους του να «πνιγούν» στο άγχος τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Πειραιώτες τελείωσαν το ημίχρονο με 0/8 τρίποντα, συνολικά 9/29 σούτ καθώς και έξι χαμένες βολές δείγμα του τρομακτικού άγχους τους.

Ουσιαστικά απέτυχαν στο να διαχειριστούν ψυχικά και πνευματικά τη μεγάλη νίκη τους πριν από λίγες μέρες στο ΟΑΚΑ.

Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός δεν χρειάστηκε να παίξει με τα τρίποντα και τα επιχειρούσε μόνο υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις (μόνο τυχαίο δεν ήταν το 3/4), αλλά το σημαντικότερο ήταν πως αυτή τη φορά ο Φραγκίσκος Αλβέρτης «μεγάλωσε» το ρόστερ έριξε και πάλι τον Γιάνκοβιτς στο αγώνα και αυτός τον δικαίωσε αφού αποτέλεσε τον παίκτη-κλειδί του Παναθηναϊκού σημειώνοντας 8 πόντους στο εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο.

Λάσμε και Γκίστ πρόσφεραν τη δική τους συνδρομή (με 8 και 5 πόντους αντίστοιχα στο πρώτο εικοσάλεπτο) στην επίθεση, αλλά έκαναν και πάλι εξαιρετική δουλειά στην άμυνα, ιδιαίτερα πάνω στον Σπανούλη, τον οποίο ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας απέσυρε γρήγορα. Μάντζαρης (έκανε γρήγορα δύο φάουλ στο Διαμαντίδη) και Σλούκας ήταν σε…ρηχά νερά και δεν μπόρεσαν να δώσουν λύσεις ούτε επιθετικά αλλά ούτε αμυντικά, ενώ ο Πρίντεζης και ο Λοτζέσκι ξεκίνησαν «ζεστοί» όμως γρήγορα τους έβγαλε πιο έξω από τη ρακέτα του ο Παναθηναϊκός και εκεί τελείωσαν όλα.

Το άσχημο για τους γηπεδούχους ήταν ότι βγήκε πολύ νωρίς εκτός ρυθμού – με δύο φάουλ – ο Πέτγουεϊ, ο πολυτιμότερος παίκτης του Ολυμπιακού στη μεγάλη του νίκη στο ΟΑΚΑ στον τρίτο τελικό.

Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός με ηρεμία και σωστές επιλογές στην επίθεση είχε φτάσει άνετα στους 43 πόντους στο ημίχρονο, όσους δηλαδή είχε στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου στον τρίτο τελικό στην έδρα του. Σημαντική βοήθεια σε αυτό πρόσφεραν και οι Μαυροκεφαλίδης και Ματσιούλις.

Ακόμα και όταν ο Κόλινς πέτυχε το πρώτο τρίποντο του Ολυμπιακού στο 24’ (μετά από 0/9) και ακολούθησαν και άλλα 2/2 του Λοτζέσκι αργότερα κάνοντας το 43-49 (27’) ο Παναθηναϊκός είχε απάντηση αυτή τη φορά από την περιφέρεια (με 2/2 επίσης από Φώτση και Διαμαντίδη) αφού όμως πρώτα είχε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία ο Σπανούλης να μειώσει ακόμα περισσότερο.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε εκμεταλλευόμενος την κούραση του Παναθηναϊκού να «κλέψει» το ματς στα τελευταία λεπτά όταν μείωσε σε απόσταση βολής, αλλά πρώτα ο Σλούκας (με άστοχο τρίποντο στα 10’’) και στη συνέχεια ο Σπανούλης στην εκπνοή αλλά από πολύ δύσκολη θέση απέτυχαν να στείλουν το ματς στην παράταση.

Αν το ματς πήγαινε στο έξτρα πεντάλεπτο, την ευθύνη πάντως θα είχε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης που επέλεξε να μην κάνει φάουλ στα 10’’ με τον Σλούκα να επιχειρεί – άστοχο – τρίποντο.

Για τους τρεις ρέφερι (Αναστόπουλος, Παπαπαναγιώτου, Καρακατσούνης) τα είπαμε και παραπάνω. Οποιος θέλει να δει το παιχνίδι και την πρόθεσή τους, αρκεί να δει την τελευταία φάση όταν δεν δίνουν τα εξόφθαλμα φάουλ που κάνουν οι παίκτες του Ολυμπιακού στην επαναφορά (σαφώς για να σταματήσουν το χρόνο), και σφυρίζουν πλέον στα 2.5 δευτερόλεπτα. Είπαμε όμως ο Ολυμπιακός έδωσε το δικαίωμα αγωνιστικά, ενώ εξωαγωνιστικά δεν έχει μπορέσει να βρει λύση εδώ και χρόνια.

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 30-43, 45-57, 65-67

Ολυμπιακός (17/38δίπ., 4/22τρίπ., 19/30βολ., 25-12ριμπ., 16ασ., 9κλ., 13λάθ.): Πέτγουεϊ, Ντάνστον 15 (6/8δίπ., 3/7βολ., 7ριμπ., 4κλ.), Σπανούλης 1, Περπέρογλου 4, Σλούκας 11 (3/4δίπ., 1/4τρίπ., 2/4βολ., 1ριμπ., 4ασ., 1κλ., 1λάθ.), Κόλινς 5 (1/6δίπ., 1/4τρίπ., 5ριμπ., 1ασ., 1λάθ.), Σίμονς 4, Λοτζέσκι 14 (1/3δίπ., 2/3τρίπ., 6/7βολ., 8ριμπ., 1ασ., 2κλ., 2λάθ.), Πρίντεζης 11 (2/4δίπ., 0/3τρίπ., 7/8βολ., 4ριμπ., 1ασ., 2λάθ.), Μάντζαρης.

Παναθηναϊκός (18/37δίπ., 5/12τρίπ., 16/27βολ., 30-5ριμπ., 12ασ., 7κλ., 19λάθ.): Μπράμος, Κάρι 2, Φώτσης 3 (1), Λάσμε 17 (7/11δίπ, 3/5βολ., 9ριμπ., 1ασ., 5λάθ.), Μαυροκεφαλίδης 10 (3/9δίπ., 4/6βολ., 4ριμπ., 1κλ.), Διαμαντίδης 13 (2/5δίπ., 2/4τρίπ., 3/4βολ., 4ριμπ., 6σα., 1κλ., 5λάθ.), Γκιστ 5 (1/1δίπ., 1/2τρίπ., 0/3βολ., 3ριμπ., 1κλ.), Γιάνκοβιτς 8 (2/2δίπ., 1/2τρίπ., 1/3βολ., 1ριμπ., 1λάθ.), Ματσιούλις 9 (2/5δίπ., 5/6βολ., 6ριμπ., 1ασ., 2κλ., 2λάθ.), Ράιτ.