Εκστρατεία για την ακύρωση της θανατικής ποινής μίας Σουδανής γυναίκας που ασπάστηκε τον χριστιανισμό ξεκίνησε ο σύζυγός της. Η 27χρονη γυναίκα, η οποία γέννησε την Τρίτη στη φυλακή, καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή -σύμφωνα με τις Αρχές- απαρνήθηκε το Ισλάμ.

Ο σύζυγός της, Ντάνιελ Γουάνι, εξέφρασε την Παρασκευή την ελπίδα ότι η ποινή θα ανατραπεί.

Ο ίδιος την επισκέφθηκε στη φυλακή, όπου γέννησε την Τρίτη ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Ο ίδιος δήλωσε χαρούμενος για τη γέννηση της κόρης του, αλλά κατήγγειλε ότι η σύζυγός του γέννησε με βαριές αλυσίδες στα πόδια.

Η γυναίκα μπορεί να μεγαλώσει το παιδί της για δύο χρόνια, πριν εκτελεστεί η ποινή της.

Ο Γουάνι εξέφρασε ανησυχία για τον 20 μηνών γιο του που μένει από τον Φεβρουάριο στη φυλακή με την μητέρα του. «Η συμπεριφορά του έχει αλλάξει πολύ» είπε ο ίδιος. «Ήταν ένα τόσο χαρούμενο αγόρι. Την τελευταία φορά που πήγα απλά με κοίταζε. Δεν μου χαμογελούσε» είπε ο Γουάνι.

Βρετανοί βουλευτές κάλεσαν, επίσης, τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για αυτή την «πράξη βαρβαρότητας», όπως την χαρακτήρισαν.

Η 27χρονη είχε καταδικαστεί και σε 100 χτυπήματα με μαστίγιο για μοιχεία, επειδή παντρεύτηκε χριστιανό, κάτι που απαγορεύεται στο Σουδάν και καθιστά τον γάμο ανυπόστατο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Ίσαγκ ανατράφηκε ως χριστιανή ορθόδοξη, θρησκεία της μητέρας της, διότι ο μουσουλμάνος πατέρας της ήταν απών όταν μεγάλωνε. Ωστόσο, για το Σουδάν θεωρείται μουσουλμάνα.