Ο πύραυλος Σογιούζ εκτοξεύθηκε την Τετάρτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, μεταφέρονταςτριμελές πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στη διαστημική αποστολή TMA – 13M συμμετέχουν ο αμερικανός αστροναύτης Ριντ Γουάισμεν, ο κοσμοναύτης Μαξίμ Σουράγιεφ της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roscosmos) και ο Αλεξάντερ Γκέρστ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, σύμφωνα με τη NASA.

Ο Σογιούζ εκτοξεύθηκε στις 19.57 GMT (22:57 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης) και εισήλθε σε τροχιά σε λιγότερο από εννέα λεπτά μετά την έναρξη της αποστολής.

Την 01.44 GMT (04.44 ώρα Ελλάδος) έφτασε στονΔιεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο γερμανικής καταγωγής Γκέρστ που θα παραμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για περίπου έξι μήνες.

Από το εσωτερικό του Σογιούζ ο Γκέρστ έγραψε στο twitter «η αδρεναλίνη ανεβαίνει, αλλά είμαστε χαλαροί».

Ο γερμανός γεωφυσικός θα κάνει περισσότερα από 100 πειράματα πριν την προγραμματισμένη επιστροφή του στη Γη, στις 11 Νοεμβρίου, καθώς και τουλάχιστον ένα διαστημικό περίπατο.