Ενδιαφέρον εκφράζει η ρωσική Gazprom για την παρθένα αγορά αεριοκίνησης στην Ελλάδα, με στόχο να πουλήσει φυσικό αέριο σε ΙΧ, αλλά κυρίως σε φορτηγά, πλοία και μονάδες παραγωγής ενέργειας σε νησιά.

Η Gazprom, για την οποία ο τομέας της αεριοκίνησης αποτελεί μια από τις προτεραιότητες παγκοσμίως προκειμένου να υποκαταστήσει την απώλεια εσόδων από τη κατανάλωση μέσω αγωγών, έκανε σαφές ότι ενδιαφέρεται να πουλήσει ποσότητες αερίου σε επιβατικά και εμπορικά πλοία, στις χερσαίες μεταφορές και στα νησιά μέσω της δημιουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Το θέμα κυριάρχησε την Πέμπτη στο συνέδριο του European Business Congress, το φορέα που εκπροσωπεί την ευρωπαική βιομηχανία φυσικού αερίου, το οποίο διεξήχθη στον Αστέρα Βουλιαγμένης, με συμμετοχή 370 στελεχών ευρωπαικών εταιρειών, υπό την προεδρία του ισχυρού άνδρα της Gazprom, Αλεξέι Μϊλερ, και παρουσία του υπ. Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Το ρωσικό ενδιαφέρον έρχεται να προστεθεί στο σχέδιο που υπάρχει εδώ και καιρό στα σκαριά, για τη δημιουργία στον Πειραιά εγκαταστάσεων και σταθμού εφοδιασμού πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Το σχέδιο προωθεί εδώ και καιρό ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, με την κρατική εταιρεία του Κατάρ Qatar Petroleum να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εισάγει LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και στη συνέχεια με κατάλληλα μικρά πλοία να εφοδιάζει τα αεριοκίνητα πλοία της ακτοπλοΐας που πάνε κι έρχονται στον Πειραιά.