Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που είχαν χθες στις Βρυξέλλες έναν πρώτο γύρο συζητήσεων για την επιλογή του προσώπου το οποίο θα μπορούσε να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Ευρωβουλής για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φρόντισαν εκ παραλλήλου να δηλώσουν ότι έλαβαν το μήνυμα των ευρωεκλογών χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι το ερμήνευσαν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Για τον «μεγάλο ηττημένο» των ευρωεκλογών, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπως άλλωστε και για τον «μεγάλο νικητή», τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, το βασικό ζητούμενο για την Ευρώπη είναι το πέρασμα από τις οικονομικές πολιτικές λιτότητας σε πολιτικές ανάπτυξης. «Η επικράτηση της Ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Γαλλία αλλά για την Ευρώπη συνολικά» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέμεινε ότι «πρέπει να υπάρξει στροφή προς την ανάπτυξη και την απασχόληση». Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία, είπε, και προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα κατά της Ευρώπης στη Γαλλία και αλλού. «Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρ. Ολάντ, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι.

Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ. Από την άλλη, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ παρότι δεν έδειξε να διαφωνεί με την ανάγκη να στραφεί η Ευρωπαϊκή Ενωση προς αναπτυξιακές οικονομικές στρατηγικές, φρόντισε να επισημάνει ότι η μοναδική ασφαλής οδός για την οικονομική ανάκαμψη είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εθνικών οικονομιών. Παράλληλα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίες και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα». Σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία στα εργασιακά θέματα.

Η «ΕΝΤΟΛΗ» ΣΤΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ. Αποφασισμένοι να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της αλλαγής ρότας της ΕΕ στα οικονομικά ζητήματα εμφανίστηκαν χθες και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι συμφωνούν να αρχίσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαπραγματεύσεις για την εκλογή του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, όπως κατέστησαν σαφές στις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν αν δεν λάβουν σαφείς διαβεβαιώσεις ότι θα μεταβάλει την οικονομική φιλοσοφία της Επιτροπής Μπαρόζο, που επικέντρωσε την προσοχή της αποκλειστικά και μόνο στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης είτε στον Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ είτε σε οποιαδήποτε άλλη προσωπικότητα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, υπό τον όρο ότι θα έλθουν σε συμφωνία σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα η χάραξη αναπτυξιακών στρατηγικών στην Ευρώπη, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

«Είμαι ικανοποιημένος» δήλωσε αργά το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς «για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που νίκησε στις εκλογές θα ηγηθεί της διαδικασίας για θέσεις απασχόλησης τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εργαστεί εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου». Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο στόχος με μία λέξη είναι ανάπτυξη».