Ανακούφιση από την απομάκρυνση του κινδύνου για κυβερνητική αστάθεια διαμήνυαν χθες στελέχη της αγοράς, αλλά και παράγοντες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που επικοινωνούσαν με το επιτελείο της κυβέρνησης.

Καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα δίνονταν στη δημοσιότητα χθες το βράδυ, τα πρώτα τηλεφωνήματα σε επίπεδο τεχνοκρατών μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών αποτιμούσαν την κατάσταση και κατέληγαν σε ένα κατ’ αρχήν καθησυχαστικό συμπέρασμα. «Η ερμηνεία που δίνουν είναι ότι υπάρχει σταθερότητα» έλεγε έλληνας συνομιλητής τους.

Από σήμερα αρχίζει δουλειά κανονικά, συμφωνούσαν κυβερνητικά στελέχη. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πολλή δουλειά ενόψει. Η κυβέρνηση θα κληθεί να ικανοποιήσει έξι προαπαιτούμενα –θεωρητικά έως το τέλος Μαΐου –για να εισπράξει ένα δισ. ευρώ τον Ιούνιο από την ευρωζώνη και άλλα έξι προαπαιτούμενα έως τα τέλη Ιουνίου για το άλλο ένα δισ. ευρώ που εχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο. Ορισμένα από αυτά θα τη θέσουν ίσως και πάλι σε δοκιμασία.

Την Παρασκευή 30 Μαΐου θα συνεδριάσει και το ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει την εκταμίευση των 3,5 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας.

Από εκεί και πέρα αρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος με χρονικό ορίζοντα τον Νοέμβριο.

Στην Ευρώπη έχουν, βεβαίως, ερωτηματικά για το επόμενο διάστημα. Ναι μεν, έλεγαν, το χθεσινό αποτέλεσμα διασφαλίζει έναντι του ενδεχομένου για άμεσες εκλογές, αλλά τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτο κόμμα, αρχίσει μια τακτική «ανένδοτου» αμφισβητώντας κάθε απόφαση που λαμβάνεται;

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν αυτό να μην επιβεβαιωθεί, ιδίως ενόψει της συμφωνίας για το χρέος τον Νοέμβριο. Οπως επισήμαιναν, αν Ελλάδα και Ευρώπη καταλήξουν σε μια τόσο σημαντική συμφωνία, πρέπει να είναι βέβαιο ότι αυτή δεν θα κινδυνεύει να ανατραπεί. Αλλιώς πώς θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να την περάσουν, στη συνέχεια, από τα Κοινοβούλιά τους; Τραπεζίτες και επενδυτές δεν σταμάτησαν να έχουν επαφές με κυβερνητικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα, κάτι που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον τους να τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία. Βεβαίως τις τελευταίες ημέρες τηρούσαν στάση αναμονής, ενώ ήταν έκδηλος ο προβληματισμός τους για τις πολιτικές εξελίξεις.

Το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα επισκέφθηκαν την τελευταία εβδομάδα, μεταξύ των άλλων, εκπρόσωποι ξένων τραπεζών όπως της Deutsche Bank και της Citigroup, επενδυτές που ενδιαφέρονται για τράπεζες, για ακίνητα που ιδιωτικοποιούνται, για αεροδρόμια και μαρίνες. Στην Αθήνα συνέλεγαν πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες και εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών funds, σχεδιάζοντας να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, μετοχές εισηγμένων εταιρειών ή και επιχειρήσεις.

Στο μυαλό όλων ήταν, όπως λέει συνομιλητής τους, η έννοια της πολιτικής σταθερότητας. Και όχι μόνο για το άμεσο μέλλον αλλά και για αργότερα. Ρωτούσαν ακόμη και για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου χρόνου. Και αυτό γιατί αν τοποθετήσουν εδώ τα κεφάλαιά τους, θέλουν να είναι σίγουροι ότι δεν θα βρεθούν προ απροόπτων ύστερα από ένα χρόνο.

Σε παρόμοιο κλίμα αναφέρθηκε τραπεζίτης που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο εξωτερικό και είχε συναντήσεις με επικεφαλής ευρωπαϊκών τραπεζών. «Ολοι έχουν την αίσθηση ότι έχει συντελεσθεί σημαντική πρόοδος στην ελληνική οικονομία, αλλά εχει σημασία γι’ αυτούς το πολιτικό ρίσκο» έλεγε. Ο ίδιος δέχθηκε πολλά ερωτήματα για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τις εκλογές και για τις προοπτικές της επόμενης ημέρας.

Το προηγούμενο διάστημα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κινήθηκαν διερευνητικά. Δεν έλαβαν σημαντικές αποφάσεις, αλλά συνέλεξαν πληροφορίες, Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την περασμένη Παρασκευή ήρθε να ενισχύσει το θετικό κλίμα.

«Ερχονται, εξερευνούν, έτσι ώστε αν είναι θετικό το αποτέλεσμα να είναι οι πρώτοι που θα κινηθούν» παρατηρούσε τραπεζίτης. Πρώτα σε ενδιαφέρον βρίσκονται τα ομόλογα, των οποίων η τιμή εχει υποχωρήσει τελευταία, ενώ στη συνέχεια παίρνουν σειρά οι μετοχές στο Χρηματιστήριο, τα εταιρικά ομόλογα και τα ακίνητα.

Καμία έκπληξη για τους τραπεζίτες

Ηρεμία επικρατούσε χθες μεταξύ των τραπεζιτών για την επόμενη ημέρα των εκλογών, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε έκπληξη γι’ αυτούς. Τραπεζικά στελέχη, μιλώντας στα «ΝΕΑ», διαβεβαίωναν ότι δεν περιμένουν έντονη κινητικότητα τις επόμενες ημέρες στις τράπεζες, αλλά ομαλή συνέχιση των τραπεζικών δραστηριοτήτων. Το ενδιαφέρον τους στρέφεται πλέον στη Φρανκφούρτη και στον επικείμενο έλεγχο που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της ανάληψης των νέων εποπτικών καθηκόντων της. Τον Νοέμβριο, με την ολοκλήρωση του ελέγχου αυτού, θα ξετυλιχθεί και το νήμα της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.