Μετά τους εργαζομένους και τους ανέργους, 180.000 δικαιούχοι του ΟΓΑ θα πάρουν εισιτήρια για φθηνές διακοπές από τον Κοινωνικό Τουρισμό του Οργανισμού για το 2014.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της «Αγροτικής Εστίας», που ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξ. Βεργίνης, προβλέπεται επιδότηση διακοπών για 115.000 αγρότες, ιαματικός τουρισμός για 15.000 και εκδρομές για άλλους 50.000.

Οι αγρότες που δικαιούνται κάθε τρία χρόνια κοινωνικό τουρισμό, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω ΚΕΠ τις αιτήσεις τους από 27 Μαΐου έως 20 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο διοικητής του ΟΓΑ τόνισε ότι σήμερα πληρώθηκαν αναδρομικά 8.552 οικογενειακά επιδόματα που εκκρεμούσαν από το 2013. Όσο για τα επιδόματα του 2014, από τις 712.313 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, «κόπηκαν» οι 170.000.

Όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους, οι πολίτες είχαν δηλώσει ψευδή στοιχεία, όσον αφορά στο ύψος του εισοδήματος, τον ΑΜΚΑ, την ανηλικότητα των παιδιών και την εθνικότητα.

Οι ελεγκτές του ΟΓΑ ερευνούν επίσης παρατυπίες που διαπιστώθηκαν σε κλινικές, όπου βρέθηκαν υπεράριθμοι ασφαλισμένοι και μη έγκυρα τιμολόγια. Αντίθετα, ο κ. Βεργίνης τόνισε ότι από τις διασταυρώσεις δεν διαπιστώθηκε σκάνδαλο με τα έξοδα κηδείας.

Σημειώνουμε ότι πρόσφατο δημοσίευμα υποστήριζε πως «επιτήδειοι κήδευαν δύο και τρεις φορές τους δικούς τους ανθρώπους, για να εισπράξουν τα 800 ευρώ από τον ΟΓΑ»

Ερωτώμενος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Βρούτσης δήλωσε: «Αποδίδουν οι προσπάθειες Σαμαρά. Η Ελλάδα κτίζει με τις δικές της δυνάμεις. Βλέπουμε έξοδο από το σπιράλ της κρίσης»

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ προβλέπει:

α) εκατόν δέκα πέντε χιλιάδες (115.000) άτομα θα πραγματοποιήσουν έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις).

β) δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) συνταξιούχοι θα πραγματοποιήσουν έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) σε εγκαταστάσεις αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών της χώρας, στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος ιαματικού τουρισμού.

• Στο εκδρομικό πρόγραμμα, πενήντα χιλιάδες (50.000) άτομα, εκ των οποίων πέντε χιλιάδες (5.000) άτομα θα πραγματοποιήσουν 3ήμερες εκδρομές, επτά χιλιάδες (7.000) άτομα θα πραγματοποιήσουν 2ήμερες εκδρομές και τριάντα οκτώ χιλιάδες (38.000) άτομα μονοήμερες εκδρομές.

Ακόμη, το πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρων, ενενήντα τρείς χιλιάδες (93.000) άτομα.

• Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων, τριακόσιες χιλιάδες (300.000) άτομα, εκ των οποίων διακόσιες χιλιάδες (200.000) άτομα θα προμηθευτούν δωρεάν βιβλία της επιλογής τους, από τα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκατό χιλιάδες (100.000) άτομα, άμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ θα παραλάβουν δωρεάν βιβλία, τα οποία θα προμηθευτεί ο ΛΑΕ/ΟΓΑ.

• Στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες τριακόσια (300) άτομα.

• Στο πρόγραμμα παροχής τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς χίλια διακόσια πενήντα (1.250) άτομα.

• Στο πρόγραμμα ανάληψης δαπανών για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών δέκα χιλιάδες (10.000) άτομα.

Ποιες είναι οι προυποθέσεις χορήγησης των παροχών από την Αγροτική Εστία:

– Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

– Να είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης

– Να είναι μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ. Να είναι τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα κάτοχοι βιβλιαρίου υγείας ΟΓΑ σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Πρόσωπα όλων των ανωτέρω κατηγοριών, που κάνουν χρήση μιας από τις προαναφερόμενες παροχές το έτος 2014, δεν δικαιούνται δεύτερη παροχή για τα επόμενα τρία χρόνια, εξαιρουμένων αυτών της δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες καθώς και τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών έχουν και οι σύζυγοι των δικαιούχων, που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στα αντίστοιχα προγράμματα, δικαιούχοι του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής, καθώς και τα έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ μέλη των οικογενειών τους.