«Το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα θα φέρει ευρύτερη αλλαγή σε όλη τη χώρα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξη, που έδωσε στη διαδικτυακή τηλεόραση της ιταλικής εφημερίδαςLa Repoublica.

«Μετά τις αποκαλύψεις των Financial Times για το παρασκήνιο της Συνόδου των Καννών συνειδητοποιούμε ποια είναι η αλήθεια και ποιος ο εκβιασμός με το ευρώ. Συνειδητοποιούμε ότι η έξοδος μίας χώρας θα οδηγούσε στη διάλυση και την κατάρρευση του κοινού νομίσματος» δήλωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στο videoforum της Repubblica για το ευρώ και εάν αυτό είναι «φετίχ», ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ, αλλά εργαλείο για να αλλάξουμε τις ζωές μας». Αλλά τονίζει ότι το κοινό νόμισμα στην Ευρωζώνη δεν έχει την ίδια αξία στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, με την αξία στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του βορρά.

Και υπογραμμίζει ότι «μετά τις αποκαλύψεις των Financial Times για το παρασκήνιο της Συνόδου των Καννών και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εκεί, που οδήγησαν στην αντικατάσταση δύο εκλεγμένων κυβερνήσεων στην Ελλάδα και την Ιταλία με τεχνοκράτες πολιτικούς από τον τραπεζικό χώρο, συνειδητοποιούμεποια είναι ακριβώς η αλήθεια και ποιος ο εκβιασμόςμε το ευρώ».

«Συνειδητοποιούμε ότι η έξοδος μίας χώρας από το ευρώ, είτε αυτή ήταν η Ελλάδα, πόσο δε περισσότερο η Ιταλία, θα οδηγούσε στη διάλυση και την κατάρρευση του ευρώ, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι δεν το θέλει, δεν το προσδοκά δεν το εύχεται κανένας σήμερα στην Ευρώπη» αναφέρει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δική μας πρόθεση δεν είναι η διάλυση του ευρώ» τονίζει ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως «θέλουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά ένα νόμισμα που θα προστατεύει τις οικονομίες όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης, γιατί πιστεύουμε ότιστην ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές».

Σημειώνει, επίσης, ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει το κοινό νόμισμα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί στήριξής του, αναφερόμενος στην ύπαρξη μίας Κεντρικής Τράπεζας που να λειτουργεί ως δανειστής έσχατης καταφυγής για κάποια κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν κερδοσκοπικές επιθέσεις από την αγορά.

«Η λιτότητα δεν θα σώσει την Ευρώπη»δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται ένα νέο New Deal, μία ευρωπαϊκή συμφωνία για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα θα φέρει ευρύτερη αλλαγή σε όλη τη χώρα, λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι τόσο η υποψήφια για την περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου, όσο και ο υποψήφιος στον δήμο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης, συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες να εκλεγούν.

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν λέει στο videoforum της Repubblica ότι το «φάρμακο» της λιτότητας δεν μας οδήγησε πουθενά, ο «ασθενής» έγινε χειρότερα λόγω της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η Ευρώπη οδηγήθηκε σε στρατηγικό αδιέξοδο.

«Από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα ανακυκλώνονται οι ίδιες αποτυχημένες πολιτικές που αντί να την αντιμετωπίσουν, την διογκώνουν. Έχουν μετατρέψει μία κρίση τραπεζική σε κρίση δημόσιου χρέους» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

«Η απάντηση για να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη είναι να σταματήσουμε άμεσα τα προβλήματα της λιτότητας που σκοτώνουν την οικονομία. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο να έχουν μισθούς να καταναλώνουν, να αυξήσουμε δηλαδή την ενεργό ζήτηση» σημειώνει.

Και στο σημείο αυτό ερωτάται: «Πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς;».

«Με τους ίδιους τρόπους που στην Ελλάδα και την Ιταλία, είτε με μνημόνιο ή χωρίς, επιβλήθηκαν παράλογες πολιτικές με νόμους που ψηφίσαν σχεδόν εξαναγκασμένοι οι βουλευτές, με τον ίδιο τρόπο τα εθνικά Κοινοβούλια θα ψηφήσουν αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, πρόγραμμα που θα τονώσουν την ενεργό ζήτηση για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» απαντά.

«Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισαν την κρίση το 1929 στη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, έναένα ευρωπαϊκό New Deal,μία κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Κληθείς να κάνει σύγκριση ανάμεσα στην ελληνική και την ιταλική πολιτική κατάσταση, και τους Ματέο Ρέντσι,Μπέπε Γκρίλοκαι Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει τη διαφορετικότητα του ΣΥΡΙΖΑ από το Κίνημα 5 Αστέρων.

«Είμαστε διαφορετικοί γιατί θέλουμε να προτείνουμε μία εναλλακτική πραγματική και υλοποιήσιμη για την Ευρώπη.Εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμεκαι όχι μόνο να καταγγέλλουμε. Στις ευρωεκλογές οι Ιταλοί δεν ψηφίζουν μόνο για να επιλέξουν νικητή μεταξύ των Ρέντσι και Γκρίλο, αλλά για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη».

Και υπογραμμίζει ταυτόχρονα τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, τονίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί είναι σαν το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, στήριξαν τη λιτότητα και πολιτικές της δεξιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπηυπάρχουν τρία μπλοκ:Αυτό της λιτότητας που συγκροτείται από τη δεξιά και τους σοσιαλδημοκράτες. Αυτό του φασισμού και της λαϊκής δεξιάς, και από την άλλη πλευρά «υπάρχουμε εμείς που μαχόμαστε τη λιτότητα».

«Εμείς στην Αριστερά ζητάμε από τους σοσιαλιστές να αφήσουν τη συμμαχία με τους συντηρητικούς για να αλλάξει η πολιτική στην ΕΕ» σημειώνει.

Όσο για τις πολιτικές έναντι της μετανάστευσης, ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν καταγγέλλει την υποκρισία των Ένωσης και καλεί σε συμμαχία των χωρών της νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, αλλά και Γαλλία) για την αλλαγή του Δουβλίνο ΙΙ -«που έχει μετατρέψει τις θάλασσές μας σε νεκροταφεία».