Να στρέψει το ενδιαφέρον στα ζητήματα της ανάπτυξης επέλεξε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μία ημέρα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επισκεπτόμενος το λιμάνι του Κατάκολου Ηλείας στο πλαίσιο της περιοδείας στη Δυτική Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός αντιπαρέβαλε τα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης με το περίφημο «Σχέδιο Ζ», λέγοντας πως αποτελούσε σχεδιασμό για τον «παραγκωνισμό και την εξαφάνιση της Ελλάδας από τον ουσιαστικό αναπτυξιακό χάρτη της Ευρώπης».

Το σχέδιο αυτό αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα οι Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ομάδες ευρωπαίων αξιωματούχων προετοιμάζονταν για την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Το μυστικό τους σχέδιο, ονόματι «σχέδιο Z», ήταν ένα λεπτομερές σενάριο ανοικοδόμησης της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής υποδομής της Ελλάδας, σε περίπτωση που έφευγε από την ευρωζώνη.

Εργα στο Κατάκολο

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν έργα αξίας 12,5 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τα 7,5 εκατ. που θα κατευθυνθούν στην ανάπλαση της συγκεκριμένης εμπορικής περιοχής του λιμανιού του Κατάκολου, θα αποτελέσουν ένα έργο 20 εκατ. ευρώ.

«Θα δώσει αυτή την ανάσα, προκειμένου η περιοχή εδώ η καταπληκτική να κάνει αυτή τη μεγάλη Ανάπτυξη, όπως έχει σχεδιαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Οπως επισήμανε, το Κατάκολο έχει ένα καταπληκτικό ρεύμα με πάνω από ένα εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο και αποτελεί το δεύτερο χώρο υποδοχή κρουαζιέρας μετά τον Πειραιά. Συνεπώς, πρόσθεσε, είναι απολύτως αναγκαία η τουριστική ανάπτυξη και η υποδομή υποδοχής των τουριστών.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν γίνεται τυχαία αλλά με σχέδιο το οποίο όπως είπε, «αφορά το αύριο. Αφορά τα παιδιά μας».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, που θα γίνουν στην θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου, τονίζοντας ότι «είναι απολύτως καθαρό πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται ο οιοσδήποτε να ενοχλήσει το περιβάλλον». Η συμμόρφωση κι ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι το πρώτο κριτήριο, υπογράμμισε.

Ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε ότι όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία, τονίζοντας ότι «από τον προηγούμενο Ιούνιο που ήμουν εδώ, τα είχαμε όλα σχεδιάσει και ο σχεδιασμός αυτός αφορά την ανάπτυξη και το αύριο».

Και συμπλήρωσε: «είναι ένας σχεδιασμός που ασχολείται σε κάθε περιοχή με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε και να κεφαλαιοποιήσουμε αυτά που μας έχει δώσει εδώ πέρα ο Θεός στην τόσο όμορφη περιοχή, όπως άλλωστε όμορφη είναι όλη η Ελλάδα μας».