Yπέρ της άποψης ότι ένας ποδοσφαιριστής που αναγκάζει αντίπαλό του να βγει από τον αγωνιστικό χώρο, λόγω σκληρού μαρκαρίσματος, θα πρέπει να αποχωρεί και αυτός, έως ότου παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον τραυματία, το θύμα, εξέφρασε ο περίφημος Πιερλουίτζι Κολίνα.

Ο Iταλός βετεράνος ρέφερι και νυν επικεφαλής διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ, εξέφρασε την άποψη ότι είναι άδικο μια ομάδα να αγωνίζεται με παίκτη λιγότερο, εξαιτίας σκληρού μαρκαρίσματος από αντίπαλο.

Και άφησε να εννοηθεί ότι ένας παίκτης, ο οποίος δέχεται κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα, το οποίο οδηγεί αντίπαλο να χρειάζεται ιατρική βοήθεια, θα πρέπει να περιμένει εκτός αγωνιστικού χώρου, δίπλα στην πλάγια γραμμή, μέχρι ο τραυματισμένος παίκτης να ξεπεράσει το πρόβλημά του και να γυρίσει στο παιχνίδι.

Τόνισε μάλιστα ο κ. Κολίνα πως «το ποδόσφαιρο δίνει ένα πλεονέκτημα στον παίκτη, ο οποίος έκανε το φάουλ. Στο μέλλον ίσως μπορούμε να πούμε στον παίκτη που έκανε το φάουλ να μείνει εκτός μέχρι να επιστρέψει ο αντίπαλος».

Φυσικά, όλα αυτά είναι ακόμη σκέψεις και συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων. Και κάθε τέτοια πρόταση θα πρέπει νακατατεθεί στο Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών που είναι υπεύθυνο για αλλαγές στους κανονισμούς του αθλήματος. Αν γίνει δεκτή, τότε ως είθισται θα δοκιμαστεί σε ματς νέων ή σε μικρές κατηγορίες προτού εφαρμοστεί σε σπουδαιότερες διοργανώσεις.

Ο Κολίνα τόνισε ότι πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στο «σώζω ένα γκολ» και στο «αρνούμαι στον αντίπαλο μια ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ». Με βάση τους κανονισμούς που ισχύουν σήμερα, ένας παίκτης ο οποίος αρνείται στον αντίπαλο μια ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ μέσα στην περιοχή, κάνει πέναλτι, αποβάλλεται και τιμωρείται με αποκλεισμό από το επόμενο παιχνίδι. Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία ζήτησε μέσα στο έτος την αλλαγή αυτού του κανονισμού.

Σύμφωνα με τον ιταλό άλλοτε διαιτητή, η ευκαιρία για γκολ μπορεί να τιμωρείται με τον καταλογισμό του πέναλτι, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για την κόκκινη κάρτα. «Είναι υπερβολικό να δίνεται πέναλτι και ταυτόχρονα κόκκινη κάρτα». Αλλά ξεκαθάρισε πως είναι διαφορετικό όταν ένας παίκτης σταματάει την μπάλα που κατευθύνεται προς τα δίχτυα.