«Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο αν θα μπορέσουμε να δώσουμε το παρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Λισαβόνας, τον Σεπτέμβριο. Μην ξεχνάτε ότι στο πρόσφατο Παγκόσμιο του Τόκιο πήγαμε καθώς οι αθλητές κάλυψαν τα εισιτήρια τους!»

Ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας πίνγκ πόνγκ, Μανώλης Κολυμπάδης και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, έκαναν έναν απολογισμό για τη συναρπαστική χρονιά και εξέφρασαν την αισιοδοξία και τηβεβαιότητά τους ότι οι εθνικές ομάδες έχουν καλές προοπτικές για το μέλλον, τουλάχιστον στο αγωνιστικό κομμάτι.

«Ζήσαμε μεγάλες συγκινήσεις με τις διακρίσεις στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, νιώσαμε τη δικαίωση και την αναγνώριση και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν προοπτικές για το μέλλον, όπως δείχνουν τα τελευταία χρόνια επιτυχίες νεαρών αθλητών, που έρχονται από πίσω. Την ίδια ώρα όμως, τα προβλήματα είναι υπαρκτά και σημαντικά» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΦΟΕπΑ Μανώλης Κολυμπάδης για να προσθέσει:

«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με νύχια και με δόντια, όμως αν δεν βοηθηθεί γενικά το άθλημα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Θέλουμε μεγαλύτερη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, θέλουμε χορηγίες, θέλουμε ώθηση με λίγα λόγια.

»Το νομικό πλαίσιο δίνει αντικίνητρα στην χορηγία αντί να την προτρέπει με αποτέλεσμα ακόμη και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες να μην θέλουν να βάλουν χρήματα στον αθλητισμό. Οι νέοι τρόποι πληρωμής των εργαζομένων, μέσα από την ενιαία αρχή πληρωμών, πραγματικά πνίγουν τις ομοσπονδίες.

»Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη βοήθεια και σε θέματα προβολής» κατέληξε ο ισχυρός άντρας του ελληνικού πίνγκ πόνγκ που αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ίσως να μην μπορέσει η εθνική ομάδα να πάει στη Λισαβόνα για το Ευρωπαϊκό το Σεπτέμβριο.

«Θα είναι τραγικό αν συμβεί κάτι τέτοιο και πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Εδώ δεν έχουμε ένα φυσιοθεραπευτή και όταν οι Γερμανοί έχουν 4-5 σε εμάς κάνουν μασάζ μεταξύ τους οι αθλητές μας» αποκάλυψε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής ανακοινώνοντας και την απόφασή του να έχει στην αποστολή τουλάχιστον έναν νεαρό αθλητή από την προσεχή μεγάλη διοργάνωση.

Τη συνέντευξη Τύπου τίμησαν με την παρουσία τους οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές Καλλίνικος Κρεάνγκα και Παναγιώτης Γκιώνης από την εθνική ανδρών, όπως και η σημερινή πρωταθλήτρια Ελλάδας Μαρία Χριστοφοράκη από την εθνική γυναικών.

Παρούσα ήταν και η πρωταθλήτρια του Πέρα Αθηνών Χριστίνα Φίλη, που ως γνωστόν, ήταν υπεύθυνη προπονήτρια της εθνικής γυναικών στο Τόκιο, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας εκπροσώπησε το μέλος Γιώργος Παπαγεωργίου.

Στην εισαγωγή του ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και έφορος των εθνικών μας ομάδων ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η αγωνιστική περίοδος 2013-2014, άρχισε με τα δύο μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας (ασημένιο στο ομαδικό και χάλκινο στο απλό με τον Γκιώνη) και ολοκληρώθηκε πριν από δέκα ημέρες με την άκρως τιμητική 9η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας.

Και η εθνική γυναικών πραγματοποίησε ελπιδοφόρες εμφανίσεις στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η 41η θέση θα την κρατήσει στη 2η κατηγορία του θεσμού, όπως θα συνεχίσει και στην αντίστοιχη κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Με συνδυασμό το μικρό μέσω όρο ηλικίας μας δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.

Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν προοπτικές για το μέλλον, το δείχνουν τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς επιτυχίες αθλητών που έρχονται από πίσω, όπως οι αδερφοί Κωνσταντινόπουλοι, ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης, ο Γιάννης Σγουρόπουλος, ο Πάρις Ζώνιος και τόσοι άλλοι.

«Είμαστε επίσης σίγουροι ότι και η εθνική γυναικών ύστερα από το μεταβατικό στάδιο, στο οποίο μπήκε τη σεζόν 2011-2012, θ’ αρχίσει να δείχνει τις πραγματικές της δυνατότητες, όμως για όλα αυτά χρειάζεται συνεχή εγρήγορση» τόνισε ο Μανώλης Κολυμπάδης που μίλησε τόσο για την επόμενη μέρα όσο και για τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το άθλημα.

«Κοιτάμε κυρίως την επόμενη ημέρα των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων διότι είναι δύσκολο να φτάσεις στη κορυφή, δυσκολότερο όμως είναι το να κρατηθείς εκεί. Και το πράγμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο γνωστού όντος ότι υπάρχουν τεράστια αντικειμενικά προβλήματα, τα οποία παραμένουν έντονα χωρίς καμιά προοπτική επίλυσής τους.

Η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη για την χώρα μας, αλλά ακόμη πιο δύσκολη για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε καν για στοιχειώδες αγωνιστικό πρόγραμμα. Και σαν να μην έφτανε αυτό η γραφειοκρατία, αλλά και η νομοθεσία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

»Τα τρία σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο εμείς, αλλά όλες οι ομοσπονδίες είναι τα εξής:

– Το νομικό πλαίσιο που δίνει αντικίνητρα στην χορηγία αντί να την προτρέπει. Αποτέλεσμα ακόμη και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες να μην θέλουν να βάλουν χρήματα στον αθλητισμό. Μας λένε να πάμε στον ιδιωτικό τομέα. Πηγαίνουμε κι εκεί μας τονίζουν ότι με το υπάρχουν νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει κίνητρο. Πως να βρούμε χορηγούς;

»- Οι νέοι τρόποι πληρωμής των εργαζομένων μέσα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών πραγματικά πνίγουν τις ομοσπονδίες. Μέχρι τις 17 του μήνα πρέπει να καταβάλλουμε όλο το ποσό για τις εισφορές, αλλά και τη μισθοδοσία. Από την στιγμή, όμως, που το κράτος δεν τηρεί τις ημερομηνίες πληρωμής τότε δεν υπάρχουν τα χρήματα να πληρωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι θα πέφτουν τα πρόστιμα…

»Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος υπογράψει σήμερα το χαρτί για να μπουν τα λεφτά, στις ομοσπονδίες θα φτάσουν μετά από 50 μέρες! Από την εμπειρία μου σας λέω ότι και όταν ακόμα η πολιτεία είχε πολλά λεφτά για τον ελληνικό αθλητισμό, ποτέ δεν ήταν συνεπής στις καταβολές της. Πόσω μάλλον τώρα. Αύριο πρέπει να δώσουμε συνολικά 15.000 ευρώ και δεν τις έχουμε. Παρόλα αυτά θα κρατήσουμε με νύχια και με δόντια ζωντανό το άθλημα.

»- Τρίτο θέμα είναι η προβολή των αθλημάτων. Οι αγώνες και οι μόχθοι των αθλητών και προπονητών δεν προβάλλονται από τα Μ.Μ.Ε. όπως θα έπρεπε και σίγουρα χρειαζόμαστε την δική σας βοήθεια, προκειμένου να διαδοθεί, όχι μόνο το πινγκ πονγκ αλλά και όλα τα αθλήματα, ώστε να επιβιώσει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Βοήθεια που θα επιτρέψει στο άθλημα να βρει χορηγούς σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη αλλαγή νομοθεσίας. Η βεβαιότητά μας είναι ότι το μέλλον του πινγκ πονγκ είναι χρυσό.

Πριν κλείσω να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους που μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει και την ψυχή τους για να πάει το άθλημα μπροστά. Το προσωπικό, τους συνεργάτες μου στη διοίκηση και εκτός αυτής, τη διοίκηση και το προσωπικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, τον πρώην γενικό γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή, που τόλμησε το αυτονόητο στον ελληνικό αθλητισμό με την αξιολόγηση των αθλημάτων, τη σημερινή αθλητική ηγεσία και προσωπικά τον Γιάννη Ανδριανό και τέλος με έμφαση τον χρυσό χορηγό του αθλήματος, τους γονείς των παιδιών».

Ο Μανώλης Κολυμπάδης και ο Κώστας Βατσακλής ευχαρίστησαν τη Χριστίνα Φίλη, που εθελοντικά πρόσφερε τις υπηρεσίες της στο Τόκιο ως προπονήτρια της εθνικής γυναικών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Σε ερώτηση αν η διοίκηση σκέφτεται να κατεβάσει τα ρολά στην περίπτωση που δεν δοθούν τα επιπλέον χρήματα, που υποσχέθηκε η πολιτεία για τις ομοσπονδίες, ο επικεφαλής της ΕΦΟΕπΑ απάντησε: «Από την πρώτη εξαγγελία άγριας περικοπής, που είχε γίνει επί Ιωαννίδη, ήμουν εγώ που έκανα λόγο για «λουκέτα».

Τότε κάποιος δημοσιογράφος με αποκάλεσε περιθωριακό. Στη δεύτερη περικοπή όλοι προχώρησαν στην άποψή μου και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έδωσαν κατευθύνσεις για περιστασιακή παύση αγωνιστικής δράσης.

Εμείς εδώ δεν κάνουμε συνδικαλισμό πάντως, εμείς υπηρετούμε το άθλημα. Δεν έχω το δικαίωμα να μη πάω κάποια μέρα στην ομοσπονδία κι αν έρθει στιγμή να κινδυνεύω να πάω φυλακή για χρέη που δεν έχουν δημιουργηθεί με δική μου υπαιτιότητα, τότε θα πάω σπίτι μου.

Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αθλητισμό δεν θα κλείσουμε την ομοσπονδία, αλλά θα παραιτηθούμε όλοι. Τώρα αν θέλει η πολιτεία να το συνεχίσει, ας το συνεχίσει. Δεν παίρνουμε κάποιο εκδικητικό μέτρο προς την πολιτεία να πούμε «δεν μου δίνεις, κατεβάζω τα ρολά». Λέω όμως, ότι έχουμε φτάσει σε σημεία τραγικών υπερβολών και η ζωή μας έχει γίνει δυσκολότερη με καινούργιους νόμους και καταστάσεις, που δημιουργούν τραγέλαφο».

Στην εισαγωγή του και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής δήλωσε μεταξύ άλλων: «Διανύω την καλύτερη στιγμή της καριέρας μου ως προπονητής.

Είχα διάφορες επιτυχίες ως αθλητής, αλλά δεν συγκρίνονται με τα τωρινά σαν τιμονιέρης και των δύο εθνικών μας ομάδων, που είμαι από τον Ιούλιο.

Η 2η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν δικαίωση για την πίστη που χρόνια είχαμε βαθιά μέσα μας ότι η ομάδα αξίζει και μπορεί ν’ ανέβει ψηλότερα. Μετά ήρθε και το χάλκινο μετάλλιο του Παναγιώτη στο ατομικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπως και το μετάλλιο στη Σουηδία, επίσης στο απλό.

Ο θρυλικός Καλλίνικος Κρεάνγκα μάς είχε συνηθίσει σε τέτοιες επιτυχίες, όμως ήρθαν πρώτη φορά από τον Παναγιώτη, ο οποίος βιώνει μία πολύ καλή περίοδο.

Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το «θέλω» μέχρι το «κάνω». Αυτή μεγαλώνει όσο λιγοστεύουν τα χρήματα για τον αθλητισμό. Η ομοσπονδία και όλοι εμείς στο άθλημα όμως, προσπαθούμε να μηδενίσουμε αυτή την απόσταση μέσα από το μεράκι και την πολλή δουλειά.

Μεταξύ μας κοιτάμε να διευκολύνουμε οικονομικά την ομοσπονδία και να εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή μας στις μεγάλες διοργανώσεις. Κάποια στιγμή υπήρχε το ενδεχόμενο να μην πάμε πέρσι στην Αυστρία και τελικά πήγαμε και πήραμε δύο μετάλλια. Μόνο από αυτό σκεφτείτε πόσο κοντά είναι η δόξα από την ανυπαρξία.

Όσο λοιπόν, υπάρχει η φλόγα που καίει μέσα μας δεν θ’ αφήσουμε να συρρικνωθεί το άθλημα. Στο άθλημα είμαστε ερασιτέχνες με επαγγελματική νοοτροπία και καταφέρνουμε παρά τις τεράστιες δυσκολίες να κρατάμε σε καλό δρόμο την επιτραπέζια αντισφαίριση».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής στάθηκε στις επιτυχίες της ανδρικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα («που αύξησαν τις εγγραφές αθλητών σε σωματεία»), μίλησε για τη βελτίωση της εθνικής γυναικών και σε άλλο σημείο δήλωσε:

«Έχουμε ταλέντα, όμως τα κίνητρα περιορίστηκαν δραματικά και λογικά τα παιδιά κάποια στιγμή κοιτάνε τις σπουδές τους. Σίγουρα κάποια έχουν την «τρέλα» να συνεχίζουν τον πρωταθλητισμό και οι γονείς τους τα βοηθούν οικονομικά και τα στηρίζουν.

Τα παιδιά χρειάζεται να βγαίνουν για αγώνες στο εξωτερικό κι αν δεν συμβεί αυτό θα υπάρξει καμπή. Εγώ από τη θέση μου ανακοινώνω ότι από τη σεζόν 2014-2015 θα πλαισιώνω την εθνική ανδρών στις αποστολές με ένα ή δύο νεαρούς αθλητές, ηλικίας από 17 έως 22 ετών.

Με αυτό τον τρόπο θέλουμε μέσα στην επόμενη διετία ν’ αρχίσουν να βοηθούν και αυτοί την εθνική ομάδα. Αν πέσουμε από την 1η κατηγορία της Ευρώπης και του κόσμου να είστε σίγουροι ότι θ’ ανέβουμε ξανά.

Να ξέρετε πάντως ότι υπάρχουν πολλές εθνικές ομάδες με αθλητές προχωρημένης ηλικίας, αρκετοί μάλιστα είναι πιο μεγάλοι από τον Καλλίνικο. Να σημειώσω και δύο άλλα προβλήματα. Δεν έχουμε φυσιοθεραπευτή στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις, δεν θα έχουμε και στην Πορτογαλία.

Το λέγαμε τώρα στην Ιαπωνία και οι άλλες ομάδες γελούσαν. Προσωπικά επίσης, ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής πρέπει να έχω και την απόσπαση στην ομοσπονδία για να μπορέσω να δουλέψω απερίσπαστος για το Ευρωπαϊκό της Λισσαβόνας.

Πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση από τα Υπουργεία Παιδείας και Αθλητισμού, αλλά πολλές φορές αργεί, ενώ ακόμα κι όταν έχει εγκριθεί η απόσπαση το σχολείο δεν σε αφήνει αν δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης».

Αναφορά έγινε και στα νέα μπαλάκια, που είναι πλαστικά και αναμένεται να χρησιμοποιούνται στην ερχόμενη σεζόν αντικαθιστώντας τα κλασικά από σελιλόιντ.

«Το άθλημα παραμένει γρήγορο. Δεν θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή εκεί. Οι αναπηδήσεις είναι περισσότερες με τα πλαστικά μπαλάκια, η ταχύτητα μικρότερη, αλλά φυσικά θα μεγαλώσει η δύναμη στα χτυπήματα από τους αθλητές. Θέλουν να μεγαλώνει η διάρκεια στους πόντους, άρα να είναι πιο ελκυστικό το παιχνίδι για την τηλεόραση, όμως για να γίνει πιο αργό το άθλημα θα έπρεπε να σηκώσουν το φιλέ, πράγμα που δεν έχει συζητηθεί από τη διεθνή ομοσπονδία», ανέφερε ο Καλλίνικος Κρεάνγκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μανώλης Κολυμπάδης παραδέχτηκε ότι όταν ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1997 η ανάληψη από τη χώρα μας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έκανε μια δυσοίωνη πρόβλεψη:

«Προέβλεψα ότι ο Ελληνικός αθλητισμός θα…φαληρίσει σε μια εικοσαετία. Πολύ απλά διότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει, συνολικά, προγραμματισμός και κάποια στιγμή θα πρέπει οι πολιτικοί να αντικατασταθούν από τους τεχνοκράτες.

»Ακόμα και τώρα προλαβαίνουμε να σώσουμε πολλά πράγματα. Δεν ζητάμε την ασυδοσία του παρελθόντος, αλλά ας μην μας βάζουν όλους στο ίδιο καζάνι. Σε τελική ανάλυση κάποια στιγμή ας μας ελέγξουν όλους και να υπάρξει αξιοκρατία. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον έλεγχο, ιδιαίτερα όσοι δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε»