Στη διάψευση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για αναβολή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και καθυστέρηση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ του ΔΝΤ προς την Ελλάδα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πληροφορίες που επικαλούνται τα δημοσιεύματα είναι αναληθείς.

»Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα γίνει πριν από το τέλος Μαΐου και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το ανακοινωθέν του Eurogroup της 5ης Μαΐου. Ως γνωστόν, το ανακοινωθέν έθετε τη συνεδρίαση αυτή στις αρχές Ιουνίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργει?ου.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό που επικαλούνται τα δημοσιεύματα αυτά, και συγκεκριμένα 2 δισ. ευρώ για το 2015 και 3 δισ. ευρώ για το 2016 το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες, Παρασκευή, από τη Βουλή, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2014 -2018.

«Το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στην ενδιάμεση περίοδο 2015-2016 σύμφωνα με το πρόγραμμα, υπερκαλύπτεται από την καλύτερη επίδοση του 2014, από τις θετικές επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες που έχουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς από τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία που προβλέπονται από την έξοδο στις αγορές τραπεζών και επιχειρήσεων», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Στις 28 Μαΐου η συζήτηση στο ΔΝΤ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, το ΔΝΤ «βλέπει» δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015 και άνω των 3 δισ. ευρώ για το 2016 στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος (MEFP) η οποία καταρτίζεται από τον επικεφαλής της αποστολής του στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι ανάλογες με αυτές που περιλαμβάνονται στην έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απέχουν αρκετά από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης, που παραδέχεται (στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) κενό 911 εκατ. ευρώ για το 2015 και 1,93 δισ. ευρώ για το 2016.

Το κείμενο της αξιολόγησης που θα υπογράφει ο κ. Τόμσεν θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για την έγκριση της εκταμίευσης των 3,6 δισ. ευρώ και είθισται να δίδεται στη δημοσιότητα μία εβδομάδα ως δέκα ημέρες μετά  τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Βήματος, η συζήτηση για τη δόση θα γίνει τρεις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ της 28ης Μαΐου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από