«Υποχρεωθήκαμε να συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία που ήταν και παραμένει ο βασικός μας πολιτικός αντίπαλος» ανέφερε σε προεκλογική ομιλία της το βράδυ της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώφη Γεννηματά με θέμα «Οικονομία καιΚοινωνική Συνοχή».

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι γύρω μας, στην ελληνική κοινωνία, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στο Οικονομικό Επιμελητήριο, στους Δικηγόρους, στις τράπεζες, στις συγκοινωνίες, στα ναυπηγεία. Όπου υπάρχουν διαδικασίες σημειώνει νίκες. Το ΠΑΣΟΚ έχει κοινωνικές αναφορές παντού. Είναι εκεί έξω οι άνθρωποι που το 2009 μας έδωσαν πάνω από 40%» ανέφερε.

«Το ΠΑΣΟΚ όμως πληρώνει δυσανάλογα μεγάλο κόστος τόσο για την περίοδο πριν το 09 όσο και για τη διαχείριση της κρίσης χωρίς δυστυχώς να εξετάζει κανείς τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την κρίση του 09 και τη στάση των κομμάτων μετά από αυτή» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας ενώ συμπλήρωσε ότι «βρεθήκαμε ως κίνημα και ως παράταξη μέσα στη δίνη της κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ που ένωσε τους Έλληνες, ενίσχυσε τους μη προνομιούχους, μείωσε τις ανισότητες και ανέδειξε την κοινωνική πολιτική, βρέθηκε να υλοποιεί κατ’ ανάγκη πολιτικές που μέχρι χθες ήταν για όλους μας απέναντι.

»Δεν μας δόθηκε ποτέ ο χρόνος που χρειαζόταν για μια ομαλή εξάλειψη του ελλείμματος, με αποτέλεσμα να πληγεί η μεσαία τάξη, να πληγούν οι κοινωνικές ομάδες που ως τώρα μας στήριζαν και τις στηρίζαμε.

Πρέπει όμως να κοιτάμε μπροστά.Η χώρα χρειάζεται ένα μακρόπνοο σχέδιο ανασυγκρότησης, με 3 βασικούς πυλώνες.

1. Οικονομική σταθεροποίηση και ανάπτυξη στη βάση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη.

2. Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα για τις οποίες οφείλουμε να προετοιμαστούμε.

3. Παρέμβαση στο κοινωνικό κράτος.

»Απαιτείται άμεσα Εθνική στρατηγική για την κοινωνική προστασία και φροντίδα που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Αμέσως μετά τις εκλογές πρέπει να ξεκινήσουμε διάλογο προκειμένου να καταλήξουμε σε νομοθετική ρύθμιση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση».

Στην ίδια εκδήλωση ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης ανέφερε ότι «όση κριτική και αν ασκηθεί στους χειρισμούς της περιόδου Οκτωβρίου 2009 – Μαΐου 2012 η αλήθεια είναι μια:

» Η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε ασύντακτη χρεοκοπία και σε συνθήκες απόλυτης και μαζικής ένδειας αν δεν επιτυγχάνονταν τον Απρίλιο του 2010 η δημιουργία του Μηχανισμού Στήριξης, στον οποίο προσέφυγε η Ελλάδα εξασφαλίζοντας 110 δισ. για να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των δίδυμων ελλειμμάτων και να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της οικονομίας.

» Ας μας πουν όσοι ένθεν κακείθεν μιλούν για εναλλακτικές προτάσεις, για ποια κοινωνική συνοχή θα μιλούσαμε το 2014, σε περίπτωση ασύντακτης χρεοκοπίας το 2010».