Οι σφαίρες στους δρόμους της Ρώμης πριν από τον τελικό του κυπέλλου το Σάββατο έφεραν μπροστά στα μάτια της Ιταλίας το πρόβλημα που δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει: Το παράλληλο κράτος των οργανωμένων οπαδών που έχει εξουσία γύρω από τα γήπεδα και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και ακόμη και ακραίες πολιτικές ομάδες.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος χρησιμοποιεί ένα πρόσωπο για να συνοψίσει το πρόβλημα: Είναι ο περιβόητος Τζένι τον Τρομερός, ο άνθρωπος που ανέλαβε καθήκοντα «διαμεσολαβητή» στο φλεγόμενο στάδιο «Ολύμπικο» το περασμένο Σάββατο ενώ ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παρακολουθούσε από τις εξέδρες άπραγος.

Το περασμένο Σάββατο ένας οργανωμένος οπαδός της Ρόμα άνοιξε πυρ στο δρόμο εναντίον οπαδών της Νάπολι, τραυματίζοντας τρεις από αυτούς – ο ένας παλεύει ακόμη και τώρα, τέσσερις ημέρες μετά, για τη ζωή του.

Ο τελικός ανάμεσα στη Νάπολι και τη Φιορεντίνα ξεκίνησε με καθυστέρηση και αφού υπήρξαν διαβουλεύσεις με οπαδούς για να μην υπάρξει περαιτέρω έκρηξη βίας στις εξέδρες του «Ολύμπικο» της Ρώμης

Οι πυροβολισμοί στην ιταλική πρωτεύουσα σημειώθηκαν πριν από τον τελικό μονοπωλούν μέχρι και την Τετάρτη το πολιτικό ενδιαφέρον: Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επανέλαβε, μετά από σειρά άλλων πολιτικών, πως «ο αγώνας για καθαρό αθλητισμό θα είναι αμείλικτος».

Ομως δεν είναι ούτε ο Ναπολιτάνο, ούτε το σοκ του Ρέντσι, ούτε οι φωτογραφίες από τα επεισόδια που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον έξω από τα σύνορα της Ιταλίας.

Διάσημος έχει γίνει στον ευρωπαϊκό Τύπο ο «Τζένι ο Τρομερός», που είναι ήδη διαβόητος στην Ιταλία εξαιτίας της πολύχρονης παρουσίας του στις εξέδρες των σκληροπυρηνικών οπαδών.

Πρόκειται για τον Τζενάρο ντε Τομάσο, αρχηγό των οργανωμένων οπαδών της Νάπολι – σήμερα λέγονται «οι μαστίφ» – που φέρει υπερήφανα το ψευδώνυμο «Τζένι carogna» – κυριολεκτικά «πτώμα», στην αργκό και «κάθαρμα», στις ξένες εφημερίδες μεταφράζεται ευγενέστερα ως «τρομερός».

Ο Τομάσο δεν είχε άμεση εμπλοκή στα βίαια επεισόδια έξω από το γήπεδο, αλλά έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή για τα όσα ακολούθησαν.

Μέσα στο στάδιο, οι οπαδοί της Νάπολι έριχναν φωτοβολίδες στο γρασίδι και για 45 λεπτά δεν μπορούσε να ξεκινήσει το παιχνίδι. Μέχρι που, μετά από «συνομιλίες με τους φιλάθλους», όπως έγραφαν οι ανταποκρίσεις, τα πνεύματα ηρέμησαν και το ματς άρχισε.

Τα περί «συνομιλίες με τους φιλάθλους» είναι ευφημισμός του εσχάτου είδους: Οι συνομιλίες έγιναν ουσιαστικά με τον «Τζένι τον Τρομερό», ο οποίος απαίτησε να ηρεμήσουν πρώτα οι οπαδοί της Φιορεντίνα για να αποχωρήσουν οι οπαδοί της Νάπολι.

Οι φωτογραφίες του ηρεμεί με νεύματα την κερκίδα της Νάπολι έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Στην άλλη άκρη του σταδίου, βρισκόταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος φαινόταν προβληματισμένος αλλά στεκόταν άπραγος.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του για τα επεισόδια αλλά και το πώς οι χούλιγκαν αποτελούν πλέον κράτος εν κράτει στο ιταλικό ποδόσφαιρο, καυτηρίασε το γεγονός ότι είδε ποδοσφαιριστές του τελικού να συνομιλούν και να διαπραγματεύονται με ηγέτες των οργανωμένων οπαδών για να διεξαχθεί τελικά ο αγώνας.

Οι ιρλανδικοί Irish Times μίλησαν για «άλλη μία ημέρα ντροπής για το ιταλικό ποδόσφαιρο, παρά τον χαμηλό πήχη». Το δε γερμανικό Spiegel ήταν πιο δηκτικό: «Οι ιταλικές ποδοσφαιρικές αρχές διέψευσαν ότι έγιναν διαπραγματεύσεις με χούλιγκαν, αυτό δηλαδή που είδε όλος ο κόσμος…»