Ενας κύκλος στα πράγματα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης φαίνεται να κλείνει με την απομάκρυνση του Γιώργου Προκοπάκη από τη θέση του προέδρου του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ. Εντονα ηλεκτρισμένη ήταν τον τελευταίο καιρό η ατμόσφαιρα στον τέταρτο όροφο του Ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή. Η συνεργασία ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ με μέλη του ΔΣ (την αναπληρώτριά του, σκηνοθέτρια Κατερίνα Ευαγγελάκου, και το μέλος Θόδωρο Καρούνο, ερευνητή – μηχανικό του ΕΜΠ) αλλά και με μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας ήταν φορές που αποκτούσε συγκρουσιακό χαρακτήρα όπως λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ.
Κατά μία εκδοχή, στον Γιώργο Προκοπάκη χρεώνονται παρεμβατικές τάσεις στην άσκηση των καθηκόντων του. Εμφανιζόταν δηλαδή να επεμβαίνει στον τομέα αρμοδιοτήτων της Κατερίνας Ευαγγελάκου (με ρόλο στην κατάρτιση του τηλεοπτικού προγράμματος) και να εκφράζει αντιρρήσεις σε εισηγήσεις του έτερου μέλους του ΔΣ Θόδωρου Καρούνου. Αλλά και οι σχέσεις του με το Εποπτικό Συμβούλιο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα φέρεται να ήταν τεταμένες, κυρίως δε με τον πρόεδρό του, καθηγητή Νομικής Θεόδωρο Φορτσάκη.

Του καταλογίστηκαν, εξάλλου, ύστερα από καταγγελίες και εξώδικο, ευθύνες για διαγωνισμούς πρόσληψης, το αδιάβλητο των οποίων αμφισβητήθηκε, επειδή, σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, δεν τηρήθηκαν όσα η προκήρυξη της ίδιας της ΝΕΡΙΤ έχει θέσει.

Αλλη εκδοχή θέλει τον Γιώργο Προκοπάκη να πληρώνει το τίμημα της επιλογής του να «υψώσει ανάστημα» σε φαινόμενα ευνοιοκρατίας της κατηργημένης ΕΡΤ, αλλά και διότι λειτουργούσε ως κυματοθραύστης σε εξωγενείς οχλήσεις με στόχο τον ειδησεογραφικό τομέα.
Οι συνθήκες αυτές που πήγαιναν να διαμορφωθούν ήταν αδιανόητο για τον πρώην πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ να επαναλαμβάνουν στον νέο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα παθογένειες του παρελθόντος. Ηδη είχαν αρχίσει να ξεχωρίζουν φωνές αντίδρασης στους ορόφους του Ραδιομεγάρου. Σύμφωνα με αυτές, «δεν μπορεί να κλείνονται δουλειές με εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων στις οποίες έχουν άμεση ή έμμεση ανάμειξη, εμπλοκή ή επαγγελματική σχέση, συγγενικά πρόσωπα και μάλιστα συγγενείς πρώτου βαθμού με κορυφαία στελέχη του αναθέτοντος φορέα. Γιατί υπάρχει μείζον ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξεως».
Παρατηρητές των εξελίξεων και εκτός Ραδιομεγάρου ΝΕΡΙΤ είχαν εκτιμήσει πως μετά την κάθοδο τού μέχρι πρόσφατα υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή στον πολιτικό στίβο ως υποψήφιου ευρωβουλευτή, «ο Γιώργος Προκοπάκης, που έχαιρε της εκτίμησής του, δεν θα έμενε για πολύ στην ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ». Και ενώ τα σύννεφα πύκνωναν πάνω από το Ραδιομέγαρο, ο μέχρι προχθές πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ σε συνάντηση που είχε στο Μαξίμου έλαβε εντολή για «άμεσο τρέξιμο» της ΝΕΡΙΤ.

Τη Δευτέρα, όμως, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ έθεσε θέμα απομάκρυνσης του προέδρου του ΔΣ της εταιρείας. Αρχικώς ζητήθηκε από τον κ. Προκοπάκη να παραιτηθεί. Αρνήθηκε. Το ΕΣ συνεδρίασε (εκτάκτως κατά μία εκδοχή) και με το αιτιολογικό δυσλειτουργίας του ΔΣ καθαίρεσε τον κ. Προκοπάκη από τη θέση του κρίνοντας ότι «δεν ανταποκρίθηκε στις εκ του νόμου υποχρεώσεις του». Προηγουμένως το ΕΣ «διαπίστωσε ομοφώνως αδυναμία ομαλής και σύμφωνης με τις επιλογές του λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας».

«Με κάλεσαν στο Εποπτικό Συμβούλιο την επομένη της έναρξης της ΝΕΡΙΤ η οποία καλύφθηκε σε όλη την Ευρώπη. Δεν ακούστηκε ούτε λέξη για τη λειτουργία αλλά ζητήθηκε η παραίτησή μου –για δυσλειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου! Προφανώς αρνήθηκα δηλώνοντας πως θα μπορούσα να γίνω Ιφιγένεια για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και τους ανθρώπους που έφτυσαν αίμα για να βγει το κανάλι, όχι όμως για να μοιράζονται εκπομπές ή να εξυπηρετούνται μικροσυμφέροντα», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ Γιώργος Προκοπάκης στην προσωπική σελίδα του στο facebook.

«Οι κ.κ. Φορτσάκης, Χωμενίδης, Καραπαναγιώτη, Α. Ζούλας, Δαμιανίδη (υποθέτω και Καρυτινός, αν και δεν ήταν παρών) ακροάσθηκαν την κυρία Ευαγγελάκου και τον κ. Καρούνο και έλαβαν την απόφασή τους. Χωρίς την παραμικρή αναφορά σε συγκεκριμένη παράβαση δική μου –τουλάχιστον δεν ενημερώθηκα για κάτι τέτοιο», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Προκοπάκης. Εκτός όμως από μικροσυμφέροντα ο αποπεμφθείς πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ άφησε αιχμές και για «μικροπολιτική».