Ομαδικές παραιτήσεις υπέβαλαν την Τρίτη οι περισσότεροι από τους αρχισυντάκτες της Le Monde, μετά από πολύμηνη διαμάχη με τη διευθύντρια της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας, με αντικείμενο την αναδιοργάνωση της σύνταξής της.

Συνολικά παραιτήθηκαν επτά από τους 11 αρχισυντάκτες και βοηθοί αρχισυντάκτες.

«Εδώ και πολλούς μήνες αποστείλαμε πολλά μηνύματα για να επισημάνουμε σημαντικές δυσλειτουργίες καθώς και την έλλειψη εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τη διεύθυνση που μας εμποδίζει να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας», τονίζουν οι αρχισυντάκτες και βοηθοί αρχισυντάκτες σε μήνυμά τους που απευθύνεται στη διευθύντρια της εφημερίδας Ναταλί Νουγκερέντ και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Λουί Ντρεϊφούς.

Καθώς δεν επιθυμούν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία της εφημερίδας, δηλώνουν ότι «είναι διαθέσιμοι για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα ζητήματα, μέχρι τον διορισμό μιας νέας ομάδας».

«Προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις, χωρίς επιτυχία. Διαπιστώνουμε σήμερα ότι δεν είμαστε πλέον σε θέση να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν εμπιστευτεί και για αυτό παραιτούμαστε από τις θέσεις μας», καταλήγουν οι αρχισυντάκτες.

Η Ναταλί Νουγκερέντ ανέλαβε διευθύντρια της εφημερίδας τον Μάρτιο του 2013. Σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που είχε στείλει τον Φεβρουάριο σε συνεργάτες της, σχεδίαζε να τοποθετήσει περίπου 50 εργαζομένους της σύνταξης της Le Monde σε άλλες υπηρεσίες, κυρίως στα ψηφιακά μέσα.

Τα συνδικάτα τότε είχαν εκφράσει τον φόβο ότι πρόκειται για ένα «συγκαλυμμένο κοινωνικό πρόγραμμα».

«Αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο εδώ και ένα χρόνο είναι η πρόκληση της μεταμόρφωσης μιας μεγάλης εφημερίδας όπως η «Μοντ» σε ένα πλαίσιο όπου ο τρόπος ανάγνωσης και οι τεχνολογικές αλλαγές μάς αναγκάζουν να προσαρμοστούμε. Ολες οι ομάδες των δημοσιογράφων πρέπει να προσαρμοστούν στον νέο τρόπο με τον οποίο οι αναγνώστες μάς διαβάζουν» είχε πει τον περασμένο Μάρτιο η Νουγκερέντ σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ».

Η Le Μonde ιδρύθηκε το 1944 από τον Ιμπέρ Μπεβ-Μερί, στον απόηχο της απελευθέρωσης της Γαλλίας από τους Ναζί.