Εννέα μέλη ενός τρομοκρατικού πυρήνα της Αλ Κάιντα, που σχεδίαζαν επιθέσεις, δικάζονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην πρώτη δίκη του είδους στην αραβική χώρα, η οποία θεωρείται ότι διακρίνεται από σταθερότητα, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.

Η δίκη άρχισε τη Δευτέρα, ενώπιον του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας στο Αμπού Ντάμπι και η προσεχής ακροαματική διαδικασία ορίστηκε στις 19 Μαΐου για το «διορισμό συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων», γράφει η εφημερίδα Gulf News.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2013 την εξάρθρωση του πυρήνα αυτού της Αλ Κάιντα, για πρώτη φορά στη χώρα στην οποία δεν επεκτάθηκε το κύμα της λαϊκής διαμαρτυρίας στον αραβικό κόσμο και όπου δεν έχει αναφερθεί καμία επίθεση που να συνδέεται με τρομοκρατία.

Οι εννέα κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ένας δικάζεται ερήμην, «είναι Αραβες, στην πλειοψηφία τους από τη βόρεια Αφρική» γράφει η εφημερίδα Al-Khaleej.

Διώκονται για το «σχεδιασμό ενεργειών με στόχο την υπονόμευση της ασφάλειας της χώρας, των πολιτών της και αλλοδαπών», σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται το κατηγορητήριο. Κατηγορούνται επίσης για «στρατολόγηση, χρηματοδότηση και παροχή επιμελητειακής υποστήριξης στην Αλ Κάιντα» και για «απόπειρα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους σε άλλες χώρες της περιοχής».

Τον Δεκέμβριο του 2012, τα Εμιράτα είχαν ανακοινώσει ότι εξάρθρωσαν μια οργάνωση που σχεδίαζε «τρομοκρατικές» ενέργειες στη χώρα και τη Σαουδική Αραβία αλλά χωρίς να κάνουν λόγο για σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Δικαστήριο της χώρας καταδίκασε τους τελευταίους μήνες δεκάδες εγχώριους και αιγύπτιους ισλαμιστές, κατηγορούμενους για συνωμοσία ή για τη σύσταση πυρήνων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία βρισκόταν τότε στην εξουσία στην Αίγυπτο.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών ασφαλείας του Ντουμπάι Ντάχι Χαλφάν είχε κατηγορήσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ότι επιδιώκουν να ανατρέψουν τις μοναρχίες του Κόλπου.