Πράκτορες της CIA και του FBI προσφέρουν βοήθεια στην κυβέρνηση της Ουκρανίας προκειμένου να τερματιστεί η ένοπλη δράση των αυτονομιστών στα ανατολικά, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, επικαλούμενο κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, «στόχος της αποστολής των πρακτόρων της CIA και του FBI – κατ΄ εντολήν της αμερικανικής κυβέρνησης – είναι να βοηθήσουν ώστε «να τερματιστεί η εξέγερση στα ανατολικά της χώρας και να οικοδομηθεί ένας λειτουργικός μηχανισμός ασφαλείας».

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί Αμερικανοί εργάζονται ως σύμβουλοι της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι πράκτορες όμως δεν εμπλέκονται άμεσα στις συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. «Η δράση τους περιορίζεται στην πρωτεύουσα, το Κίεβο», γράφει η εφημερίδα.

Επιπλέον οι πράκτορες του FBI βοηθούν τη μεταβατική κυβέρνηση στο να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα. Μια ομάδα πρακτόρων που ειδικεύεται στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος φέρεται να ανέλαβε να ρίξει φως στα περιουσιακά στοιχεία του φιλορώσου πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ανετράπη και αναγκάστηκε να διαφύγει στη Ρωσία.

Ας σημειωθεί ότι στα μέσα Απριλίου είχε επισκεφτεί το Κίεβο – με απόλυτη μυστικότητα και καταρχάς με άλλο όνομα – ο αρχηγός της CIA Τζον Μπρέναν. Λίγο αργότερα η ουκρανική ηγεσία είχε προαναγγείλει την έναρξη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης κατά των αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας.