Ψηφοδέλτιο «αλήθειας και μάχης» χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε εκδήλωση στην Αθηναΐδα.

Ενα ψηφοδέλτιο που χαρακτηρίζεται από πολυχρωμία και υποψηφίους όλου του ηλικιακού φάσματος, το οποίο καταρτίστηκε μέσα από διαφορετικές διαδικασίες επιλογής. Αλλους υποψηφίους τους εξέλεξαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, άλλοι πήραν το οκέι από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Δύο υποψήφιοι συνεργαζόμενοι, οι πρυτάνεις του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης κόπηκαν από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με ψηφοφορία. Μία υποψήφια (Σαμπιχά Σουλεϊμάν) κόπηκε με ανακοίνωση ενώ είχε ψηφιστεί από την ΚΕ και άλλος υποψήφιος, ο Ηλίας Νικολόπουλος δέχτηκε να είναι στην ευρωλίστα ενώ νωρίτερα είχε θέσει όρους κατά συνυποψηφίου του (Δ. Χριστόπουλος)!

Για την υποψηφιότητα του συνταγματολόγου Ηλία Νικολόπουλου, μάλιστα, εξέδωσε χθες ανακοίνωση το ΠαΣοΚ χαρακτηρίζοντάς τον «συνταγματολόγο της Χρυσής Αυγής» –επειδή, όπως αναφέρει, «σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις έχει παρέμβει τηλεφωνικά σε δημοσιογραφικές εκπομπές-πλυντήρια του νεοναζιστικού μορφώματος για να υποστηρίξει, δήθεν νομικά, όλα τα επιχειρήματά της, ενώ οι απόψεις του κινούνται στο περιθώριο της συνταγματικής θεωρίας και αξιοποιούνται προπαγανδιστικά από τη Χρυσή Αυγή». Στην ομιλία του χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δώσει την αίσθηση επανεκκίνησης για τους υποψηφίους, μετά τους εσωκομματικούς κραδασμούς που έφεραν τα «μπες – βγες» στο ψηφοδέλτιο, λέγοντας: «Βασανιστήκαμε, δοκιμάσαμε, διορθώσαμε, κάπου διαφωνήσαμε, αλλά το αποτέλεσμα μας κάνει όλους περήφανους».

Οπως επισήμανε, μάλιστα, «ποτέ άλλοτε δεν καταφέραμε να συμπυκνώσουμε σε ένα ψηφοδέλτιο τόσο αποτελεσματικά την εμπειρία και τη συλλογική σοφία με την αγωνιστικότητα και τον ριζοσπαστισμό, τη γνώση της διανόησης με το αυθόρμητο των κινημάτων, το νεανικό με το ώριμο».

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ. Από την ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ιδιαίτερα η αγωνία της Κουμουνδούρου να ξορκίσει την αποχή στις ευρωεκλογές, κυρίως την αποχή των νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων. Ιδιαίτερο κάλεσμα για να πάνε οι νέοι να ψηφίσουν απηύθυναν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους πολίτες, «μην πέφτεις στην παγίδα του καναπέ. Αυτό θέλει το σύστημα. Μην πέφτεις στην παγίδα της αποχής. Αυτό θέλει το σύστημα. Μην πέφτεις στην παγίδα ότι όλοι ίδιοι είναι. Αυτό θέλει το σύστημα. Μην πέφτεις στην παγίδα του πολιτικού life style που παίρνει την αλήθεια σου και σου την κάνει λιώμα».

Σία Αναγνωστοπούλου

Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I και διδακτορικό στην École des hautes études en sciences sociales.

Κρίτων Αρσένης

Γεννήθηκε το 1977. Είναι ευρωβουλευτής από το 2009 (ώς το 2013 με το ΠαΣοΚ). Η ατζέντα του επικεντρώνεται στο περιβάλλον (χημικά Συρίας, Σκουριές, την –κατά δήλωσή του –«αρπαγή» δημόσιας γης, θέματα γεωργίας – αλιείας και δασών).

Γιώργος Αρχοντόπουλος

Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ. Γεννήθηκε το 1971 στην Αυστρία. Τεχνολόγος μηχανικός οχημάτων. Με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Πρωτοστατεί στο κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Δημήτρης Βαρνάβας

Συνδικαλιστής στον χώρο της Υγείας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κατεβαίνει ως συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βαρνάβας είναι οφθαλμίατρος στο Νοσοκομείο Πολυγύρου.

Μανώλης Γλέζος

Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 στον Απείρανθο Νάξου. Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς. Φυλακίστηκε από τους γερμανούς κατακτητές. Εξελέγη βουλευτής με την ΕΔΑ (1951, 1961). Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ (’81) και ευρωβουλευτής το 1984.

Χάρης Γολέμης

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» είναι οικονομολόγος, με μάστερ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας Ελλάδος και ως επιστημονικός συνεργάτης της ΟΤΟΕ.

Νατάσα Θεοδωρακοπούλου

Οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγροτική Οικονομία και σε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης στη Σορβόννη. Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, ενώ προέρχεται από τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Αλέκος Καλύβης

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, και επικεφαλής του Πολιτικού σχεδιασμού. Προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα (Εθνική). Γενικός γραμματέας της ΟΤΟΑ (1991-994) και αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ μέχρι το 2009.

Νικήτας Κανάκης

Μέλος των Γιατρών του Κόσμου. Οδοντίατρος. Απόφοιτος (MSc) του τμήματος Διεθνούς Ιατρικής – Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαρία Καραμεσίνη

Καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ειδίκευση σε θέματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής.

Γιώργος Κατρούγκαλος

Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας και στη Σορβόννη. Δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας. Συμμετείχε στη διαδικασία κατάρτισης του αλβανικού Συντάγματος.

Θέμης Κοτσιφάκης

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είναι εκπαιδευτικός της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο του 2013. Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εκπαίδευσης.\

Στέλιος Κούλογλου

Δημοσιογράφος. Ειδικός απεσταλμένος στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Ανταποκριτής στο Παρίσι και στη Μόσχα. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μετεκπαίδευσή του στη δημοσιογραφία συνεχίστηκε στο Παρίσι, στο Τόκιο και στην Ινδία.

Κωνσταντίνα Κούνεβα

Η επίθεση που δέχθηκε με οξύ στο πρόσωπο εξαιτίας της συνδικαλιστικής της δράσης ως καθαρίστρια της ΟΙΚΟΜΕΤ συγκλόνισε… Είναι πτυχιούχος Ιστορίας και μητέρα ενός παιδιού.

Γιώργος Κυρίτσης

Δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αυγή». Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Εχει εργαστεί στον Σκάι, στον «Αδέσμευτο Τύπο» και στην «Athens Voice». Προέρχεται από τον «Ρήγα Φεραίο». Σπούδασε στο Πάντειο

Χρήστος Λάσκος

Γεννήθηκε το 1961. Εργάζεται ως καθηγητής στο 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος Φυσικής και Οικονομικών. Εχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Φιλοσοφία και διδακτορικό στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης.

Δήμητρα Μανώλη

Γεννήθηκε στο Ελληνικό Φαρσάλων το 1962. Εργάστηκε από μικρή ηλικία ως βιομηχανική εργάτρια στη Βαμβακουργία Βόλου, ενώ από το 1998 ως καθαρίστρια στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας Βόλου. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Σωτήρης Μάρταλης

Καθηγητής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ δραστηριοποιήθηκε στον σύλλογο φοιτητών του Γεωλογικού.

Ουμίτ Μεστάν Οσμάν

Ο αντικαταστάτης της Σαμπιχά Σουλεϊμάν μπορεί να μην εξελέγη από τα μέλη της ΚΕ –όπως η ρομά ακτιβίστρια –όμως η υποψηφιότητά του «ηρέμησε» τη μειονότητα. Σπούδασε Μοριακή Βιολογία και Γενετική.

Γιάννης Μηλιός

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του περιοδικού «Θέσεις» ήταν μέλος της Γραμματείας του κόμματος από την ίδρυση του μέχρι το 2008. Ο γερμανοτραφής οικονομολόγος εξελέγη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το 2010.

Αλέξης Μπένος

Αλλος ένας «Ρηγάς» στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατρός, καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΑΠΘ. Πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης για την Πολιτική Υγείας και του Παγκόσμιου Κινήματος των Λαών για την Υγεία.

Γιάννης Μπουρνούς

Είναι 34 ετών, από τη Μυτιλήνη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, έκανε μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία και Νέες Τεχνολογίες, στο Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστημονικός συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηλίας Νικολόπουλος

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο προέρχεται από το ΔΗΚΚΙ. Η διατριβή του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης είχε θέμα «Οι έννοιες της νομιμότητας και της νομιμοποίησης στην Ελλάδα από το 1967 έως το 1974».

Νίκος Ξυδάκης

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά. Εχει πτυχίο Οδοντιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δημήτρης Παπαδημούλης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο και τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Μέλος του προεδρείου της ΕΦΕΕ (1976-79), του «Ρήγα Φεραίου», του ΚΚΕ Εσ. και της ΕΑΡ.

Σόφη Παπαδόγιαννη

Σπούδασε Κοινωνιολογία στη Γερμανία, στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση. Προέρχεται από την στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ, ενώ στην συνέχεια εντάχθηκε στον Συνασπισμό (Αριστερό Ρεύμα).

Πέτη Πέρκα

Πολιτικός μηχανικός – συγκοινωνιολόγος MSc. Mέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και συντονίστρια του Τμήματος Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών. Μέλος της αντιπροσωπείας και υποψήφια για τη διοίκηση του ΤΕΕ. Γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1961.

Πέπη Ρηγοπούλου

Σπούδασε Χημεία στην Αθήνα και Ιστορία Τέχνης στο Παρίσι. Διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι συγγραφέας βιβλίων σχετικών με τον πολιτισμό, την τέχνη, τον μύθο, την ψυχανάλυση. Με αντιδικτατορική δράση.

Σάββας Ρομπόλης

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ τελείωσε το 7ο Νυχτερινό Γυμνάσιο –Λύκειο Παγκρατίου. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών (ΑΠΘ), έκανε μεταπτυχιακό στη Σορβόννη και διδακτορικό στο Paris II.

Σοφία Σακοράφα

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, πρωταθλήτρια στο ακόντιο. Βουλευτής (2007) με το ΠαΣοΚ, από το οποίο αποχώρησε τον Μάιο του 2010 καταψηφίζοντας το πρώτο Μνημόνιο. Τον Μάιο 2012 εκλέγεται πρώτη βουλευτής στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ράνια Σβίγκου

Είναι 30 ετών. Υποψήφια διδάκτορας Κοινωνιολογίας της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και στο Κέντρο Κοινωνιολογικών και Πολιτικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας. Προέρχεται από τη Νεολαία.

Δέσποινα Σπανού

Συνδικαλίστρια. Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ. Ξεκίνησε την πολιτική και τη συνδικαλιστική της δράση αρχικά από το ΚΚΕ και στη συνέχεια στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ. Απόφοιτη της Νομικής Σχολής.

Μάγδα Σπηλιοπούλου

Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Απόφοιτος της Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Προέρχεται από το ΚΚΕ. Συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη του Κοινωνικού Φόρουμ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ελένη Σωτηρίου

Μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Διετέλεσε μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Πρωτοστάτησε στη δράση των Επιτροπών «Ακρίβεια Στοπ» και στο κίνημα κατά των διοδίων.

Γιάννης Τόλιος

Οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Λονδίνου και Λομονόσοφ της Μόσχας. Εργάστηκε στη Διεύθυνση Μελετών και Προγραμματισμού της Αγροτικής Τράπεζας. Στη δικτατορία συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε.

Αλκηστις Τσουλάκου

Γεννήθηκε το 1985. Φοίτησε στην Πολυτεχνική Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Nokia Solutions Networks.

Γιώργος Φουντουλάκης

Γεννήθηκε το 1948. Σε ηλικία δύο ετών προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα και από την παιδική του ηλικία κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Εργάστηκε στη ΔΕΗ. Πρόεδρος της Ελληνικής παραολυμπιακής αποστολής.

Νίκος Χουντής

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Παντείου Πανεπιστημίου. Εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα. Προέρχεται από το ΚΚΕ.

Αλεξάνδρα Χριστακάκη

Δημοσιογράφος. Απολυμένη συμβασιούχος δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εχει μεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία και στην Πρόληψη των Ψυχιατρικών Διαταραχών.

Τασία Χριστοδουλοπούλου

Νομικός και συνδικαλίστρια. Ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων.

Δημήτρης Χριστόπουλος

Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρόεδρος στην Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το μεταναστευτικό.

Κώστας Χρυσόγονος

Συνταγματολόγος. Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1961, σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ και έχει διδακτορικό της Νομικής Σχολής του Ανόβερου. Διδάσκει στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης από το 1990, όπου εξελέγη καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου το 2003.