Οι Σκοπιανοί είτε τον μισούν είτε τον αγαπούν. Οι μεν τον θεωρούν διεφθαρμένο, λαϊκιστή, αδίστακτο Μακιαβέλι, εχθρό της ελευθερίας του Τύπου, οι δε πιστεύουν ότι είναι μετριοπαθής και προστάτης των οικογενειακών αξιών.

Γεννημένος το 1970 ο Γκρούεφσκι μεγάλωσε σε μεσοαστική οικογένεια. Ο πατέρας του κατασκεύαζε έπιπλα και η μητέρα του ήταν νοσοκόμα. Μετά το διαζύγιο των γονιών του, η μητέρα του τον μεγάλωσε μόνη της και τον πήρε μαζί της όταν βρήκε δουλειά στη Λιβύη το 1974. Ο παππούς του (από τον πατέρα του), που λεγόταν Νικόλαος Γρούιος και είχε γεννηθεί στο χωριό Αχλάδα της Φλώρινας, σκοτώθηκε το 1941 πολεμώντας στις τάξεις του ελληνικού Στρατού στο αλβανικό μέτωπο. Μετά το ξέσπασμα του Εμφυλίου στην Ελλάδα, ο πατέρας του, που επίσης είχε γεννηθεί στην Αχλάδα, πέρασε με όλη την οικογένεια στη Γιουγκοσλαβία όπου προσάρμοσαν και το όνομά τους. Ισως όλο αυτό αποτελεί μια συναισθηματική συνιστώσα στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα, είχε ρωτήσει δημοσιογράφος του «Εκόνομιστ» τον Γκρούεφσκι πριν από τρία χρόνια. «Οχι», απάντησε εκείνος, καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι προσπαθεί «να κρύψει τις ελληνικές ρίζες του». Εκείνος πάντως πρόσθεσε ότι δεν αισθάνθηκε τίποτα ιδιαίτερο όταν επισκέφθηκε την Αχλάδα το 2001.

Ο ΘΕΙΟΣ ΓΙΟΡΝΤΑΝ. Η οικογένεια Γκρούεφσκι δεν ασχολούνταν με την πολιτική, με μία εξαίρεση: τον θείο του, Γιορντάν Μιλιακόφ, ο οποίος έγινε ο πρώτος υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση που οδήγησε τα Σκόπια στην ανεξαρτησία το 1991. Πολλοί τον μνημονεύουν ακόμα διότι είχε δώσει εντολή να καταστραφούν τα έγγραφα του γιουγκοσλαβικού στρατού ώστε να μην κληθούν Σκοπιανοί να πολεμήσουν τους Κροάτες. Λίγο μετά σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Σερβία.

Ο ανιψιός του, που ήδη σπούδαζε οικονομικά, είχε την εποχή εκείνη δεσμούς με μέλη του εθνικού κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου σήμερα ηγείται. Μετά το πανεπιστήμιο απασχολήθηκε στον οικονομικό τομέα και εισήλθε στην πολιτική το 1996 ως δημοτικός σύμβουλος στον δήμο των Σκοπίων. Δύο χρόνια αργότερα έγινε υπουργός Εμπορίου και το 1999 υπουργός Οικονομικών. Σήμερα το όνομά του συνδέεται με τις ακαλαίσθητες φαραωνικές κατασκευές στο κέντρο των Σκοπίων, όπως το μπρούντζινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου – έργο για το οποίο ξοδεύθηκαν τεράστια ποσά από τη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης.