Πρεμιέρα όνειρο για την εθνική ομάδα πινγκ πονγκ των ανδρών που επικράτησε με 3-2 της γηπεδούχου Ιαπωνίας στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Τόκιο.

Πρόκειται για μια νίκη σταθμό στην ιστορία του αθλήματος, κόντρα σε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου και κυρίως σε μια διοργάνωση όπου οι ίδιοι οι αθλητές μας πλήρωσαν από την τσέπη τους 5000 ευρώ για να καλύψουν τα εισιτήριά του ταξιδιού τους κάνοντας ουσιαστικά μια ταμειακή διευκόλυνση στην ομοσπονδία που όταν πάρει μέρος της επιχορήγησης θα τους εξοφλήσει !

Με το καλημέρα λοιπόν στη χώρα του ανατέλοντος ήλιου η εθνική μας ομάδα πέτυχε τεράστια νίκη με 3-2 επί της διοργανώτριας χώρας, βάζοντας τα θεμέλια για την πρόκριση στην πρώτη 12άδα και παράλληλα κατέστησε σαφές σε όλο τον κόσμο του αθλήματος ότι πλέον είναι παγκόσμια δύναμη και κάθε άλλο παρά τυχαία αναδείχτηκε δευτεραθλήτρια Ευρώπης τον περασμένο Οκτώβριο.

Μπροστά σε 3000 φιλάθλους, στο «Yoyogi Gymnasium» του Τόκιο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά τις εκπληκτικές εμφανίσεις κόντρα στους Ευρωπαίους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σβεσάτ, έβαλε τα γυαλιά και στους Ασιάτες, που είναι τουλάχιστον ένα επίπεδο πάνω στο άθλημα.

Η παρέα των Γκιώνη, Κρεάνγκα και Παπαγεωργίου (που σημείωσαν από μία νίκη) συνέχισε να εντυπωσιάζει.

Η νίκη «κλειδί» που άλλαξε τα δεδομένα και γέμισε με ακόμα μεγαλύτερη πίστη στην ομάδα ήταν αυτή του Κώστα Παπαγεωργίου επί του Κέντα Ματσουντάιρα στο τρίτο παιχνίδι της σειράς με 3-2.

«Δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε»

Στο τέλος του αγώνα δεκάδες Ιάπωνες δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, αλλά και οι υπεύθυνοι Τύπου της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας «πολιόρκησαν» τον προπονητή Κώστα Βατσακλή και τους τρεις αθλητές για δηλώσεις. Άπαντες υπογράμμισαν ότι η αποφασιστικότητα, αλλά και η νίκη-κλειδί του Παπαγεωργίου στο τρίτο στη σειρά ματς μέτρησαν καθοριστικά γι’ αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα και δεν έκρυψαν ότι μεγαλώνουν οι φιλοδοξίες τους. «Για μετάλλιο; Εντάξει, θα δούμε, δεν πάει ακόμα ως εκεί η σκέψη μας», είπε με χαμόγελο ο ομοσπονδιακός τεχνικός σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Έχει ακόμα δρόμο το γκρουπ, δεν έχουμε εξασφαλίσει τίποτα, αλλά ναι, δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε και θα θέλαμε πολύ να μπούμε στα προημιτελικά, κάτι που πετυχαίνει απευθείας ο νικητής του κάθε γκρουπ».

Για την εικόνα του ματς ο Κώστας Βατσακλής επισήμανε: «Οι Ιάπωνες είχαν περισσότερο άγχος από εμάς. Θέλαμε μία νίκη σ’ ένα έστω από τα δύο πρώτα ματς για να τους πιέσουμε κι άλλο ψυχολογικά. Δεν ήρθε με τον Κρεάνγκα, ήρθε με τον Γκιώνη και μετά ο Παπαγεωργίου έφερε ένα ακόμα τεράστιο αποτέλεσμα μετά από εκείνα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Όσο εμείς ανεβαίναμε ψυχολογικά, τόσο έπεφταν οι αντίπαλοι κι αυτό φάνηκε και στο καθοριστικό πέμπτο ματς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι και συνεχίζουμε προσγειωμένοι για το καλύτερο».

Ο Παπαγεωργίου έπλεε σε πελάγη ευτυχίας για τη μεγαλύτερη ελληνική νίκη σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα συγκριτικά με τη δυναμικότητα και το όνομα του αντιπάλου, όπως φυσικά και για το γεγονός ότι συνέβαλε τα μέγιστα στο να έρθει το ιστορικό 3-2. Ο Κρεάνγκα χαμογελούσε με νόημα σε όσους του τόνιζαν ότι του ταιριάζει να πηγαίνουν τα ματς στο 2-2 και υπογράμμισε ότι «όλη η ομάδα έπαιξε θαυμάσια, αφού και οι δύο ήττες μας ήρθαν στις λεπτομέρειες. Είναι μία ακόμα μεγάλη στιγμή και ελπίζουμε σε κάτι ακόμα πιο σπουδαίο».

Ο Παναγιώτης Γκιώνης σχολίασε: «Είναι τρομερή επιτυχία. Οι Ιάπωνες είναι στα φαβορί για μετάλλιο, είναι ομάδα με ζηλευτή παράδοση και πολλούς παγκόσμιους τίτλους. Η νίκη του Κώστα ήταν και πάλι καθοριστική θεωρώ και έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι σε τέτοια ντέρμπι όταν επικρατεί και εκείνος στο μοναδικό του παιχνίδι. Πήγα κι εγώ καλά, ο Καλλίνικος ήταν πολύ δυνατός στο φινάλε και καταφέραμε κάτι που για πολλούς έμοιαζε ακατόρθωτο». Κοντά τους στη μικτή ζώνη και βουρκωμένος από χαρά ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης περίμενε τους διεθνείς για να τους αγκαλιάσει και να τους φιλήσει έναν-έναν. «Αυτή είναι η ομάδα που έχω. Αυτές είναι οι στιγμές που προσμένουμε και μας χαρίζει, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», έλεγε, καθώς δεχόταν συγχαρητήρια από μέλη ξένων αποστολών.

Την ίδια στιγμή οι Ιάπωνες έδειξαν να μην πιστεύουν τι έγινε.

«Έχασα στον δικό μου αγώνα, που ήταν πολύ κρίσιμος κι έχω ευθύνη γι’ αυτό! Δεν έπρεπε να το αφήσω να συμβεί. Η ήττα μου επηρέασε όλη την ομάδα και δεν καταφέραμε να γυρίσουμε την κατάσταση. Είμαστε λυπημένοι γιατί στεναχωρήσαμε και το κοινό μας, αλλά το πρωτάθλημα έχει δρόμο ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέντα Ματσουντάιρα, που ηττήθηκε από τον Παπαγεωργίου. Ο προπονητής της Ιαπωνίας Γιόκε Κορασίμα πρόσθεσε: «Ήξερα την αξία της Ελλάδας και πίστευα ότι θα είναι ανταγωνιστική, ωστόσο η συνολική της εμφάνιση ήταν καλύτερη απ’ ό,τι περίμενα! Είχαμε άγχος γιατί ήταν πρεμιέρα και μπροστά στον κόσμο μας, όχι όμως τόσο πολύ ώστε να μας αποσυντονίσει».

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα

Ιαπωνία-Ελλάδα 2-3:

Τζουν Μιζουτάνι-Καλλίνικος Κρεάνγκα 3-2 (8-11, 11-9, 5-11, 11-9, 11-5)

Σεϊά Κισικάουα-Παναγιώτης Γκιώνης 2-3 (11-5, 8-11, 12-10, 8-11, 7-11)

Κέντα Ματσουντάιρα-Κώστας Παπαγεωργίου 2-3 (10-12, 13-11, 9-11, 11-6, 9-11)

Μιζουτάνι-Γκιώνης 3-1 (11-7, 7-11, 11-8, 11-6)

Κισικάουα-Κρεάνγκα 0-3 (10-12, 4-11, 8-11)

Στον πάγκο ήταν ο Τάσος Ρηνιώτης και ο Κώστας Λαγογιάννης.

Στα υπόλοιπα ματς του γκρουπ τα φαβορί δεν είχαν ιδιαίτερη πίεση. Η Γαλλία κατέβαλλε 3-0 τη Ρουμανία και η Πορτογαλία επίσης 3-0 την Ουγγαρία.

Ο δεύτερος αγώνας της Ελλάδας για το γκρουπ C είναι το πρωί της Τρίτης στις 10.30 ώρα Ελλάδας (16.30 τοπική) απέναντι στην Ουγγαρία και η νίκη είναι απαραίτητη για να μην πάει στράφι η φοβερή επιτυχία της 1ης αγωνιστικής