Σχεδόν το 8% του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ παραμένει σε συριακό έδαφος ενώ εξέπνευσε την Κυριακή η διορία για την παράδοση των χημικών παραγόντων, αναφέρει η κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που έχει αναλάβει την καταστροφή του οπλοστασίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό, η επικεφαλής της αποστολής Ζίγκριντ Κάαγκ δήλωσε ότι το 92,%% των χημικών παραγόντων της Συρίας έχουν απομακρυνθεί, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «σημαντική διαδικασία», όμως επισήμανε πως το 7,5% του χημικού οπλοστασίου εξακολουθεί να βρίσκεται στη Συρία -σε συγκεκριμένη τοποθεσία.

Μιλώντας στο BBC, εξήγησε πως το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου έχει μεν απομακρυνθεί αλλά ακόμη δεν έχει καταστραφεί, και αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα προς την προθεσμία της 30ής Ιουνίου για την καταστροφή του συνόλου των χημικών όπλων της Συρίας.

Η ίδια επισημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό να παραδοθούν και οι υπόλοιπες ποσότητες χημικών παραγόντων, που παραμένουν στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Η ίδια αποσαφηνίζει πως οι εγκαταστάσεις για την παραγωγή, προετοιμασία και εκτέλεση επίθεσης με χημικά όπλα έχουν καταστραφεί. «Αυτό που παραμένει είναι οι παράγοντες ενός χημικού όπλου, αλλά το πρόγραμμα χημικών όπλων στη Συρία δεν υφίσταται πλέον» αναφέρει η Ζίγκριντ Κάαγκ.

Ωστόσο, εκφράζει ανησυχία για τις πρόσφατες αναφορές χρήσης αερίων χλωρίνης ως όπλου από τις συριακές δυνάμεις.

Η χλωρίνη δεν είναι ουσία που περιλαμβάνεται στη συμφωνία που σύνηψε το καθεστώς Άσαντ με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία το περασμένο έτος, και η οποία θεωρείται ότι απέτρεψε αμερικανική στρατιωτική δράση κατά της συριακής κυβέρνησης σε απάντηση επίθεσης με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι.

Βάσει της συμφωνίας, η Συρία υπέγραψε τη Συνθήκη Απαγόρευσης Χημικών Όπλων και συναίνεσε να παραδώσει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο.