Εκτάσεις με φυτά φιλικά προς τις μέλισσες, τα οποία εύκολα θα μπορούν να καλλιεργούν οι αγρότες, με σκοπό να ανακάμψει ο πληθυσμός των μελισσών, σχεδιάζει να δημιουργήσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Από το 2006 ο πληθυσμός των μελισσών έχει αρχίσει να μειώνεται δραματικά. Κατά μέσο όρο κάθε μελισσοκόμος χάνει το ένα τρίτο των μελισσιών του κάθε χρόνο. Οι επιπτώσεις είναι, δυστυχώς, ορατές και στα φυτά που βασίζονται στις μέλισσες για την επικονίασή τους, ανάμεσά τους πολλά φρούτα και καρποί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μία στις τρεις «πιρουνιές» που τρώνε οι Αμερικανοί κάθε μέρα επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από τις μέλισσες.

Οι ειδικοί πιθανολογούν για τα αίτια που προκαλούν την μείωση των αποικιών των μελισσών –όπως ονομάζεται το φαινόμενο –αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία. Κυριότεροι λόγοι πιστεύεται ότι είναι κάποιοι ιοί που έχουν εξαπλωθεί ευρέως στις μέλισσες σε ΗΠΑ και Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, η απώλεια ενδιαιτημάτων όπως τα λιβάδια, η εντατική γεωργία, αλλά και τα φυτοφάρμακα.

Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα τριών εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην αύξηση του πληθυσμού των μελισσών σε πέντε πολιτείες στις Μεσοδυτικές και Βόρειες ΗΠΑ. Εκεί κατοικεί το 65% όλων των μελισσών της χώρας.

Το νέο πρόγραμμα επιδοτεί τις καλλιέργειες φυτών που αγαπούν οι μέλισσες, όπως αλφάλφα και τριφύλλι, καθώς επίσης και τη χωροθέτηση εκτάσεων που θα αποκλείουν την πρόσβαση σε κοπάδια ζώων που τρώνε αυτά τα φυτά.