Ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα Τίτο Βιλανόβα πέθανε το απόγευμα της Παρασκευής σε ηλικία 45 χρόνων.

«Ο Τίτο Βιλανόβα ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος και δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τη Μπαρτσελόνα. Ευχαριστούμε για όλα όσα μας δίδαξες. Αναπαύσου εν ειρήνη» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Ο 45χρονος Βιλανόβα διαγνώστηκε με καρκίνο της παρωτίδας, έναν ιδιαίτερα σοβαρό καρκίνο, το 2011, όταν ήταν βοηθός προπονητή του Πεπ Γκουαρντιόλα στους «μπλαουγκράνα».

Την Πέμπτη υποβλήθηκε για τέταρτη φορά σε επέμβαση στην παρωτίδα στο νοσοκομείο της Βαρκελώνης «Κιρόν» και η κατάσταση της υγείας του κρινόταν ιδιαιτέρως σοβαρή.

Οταν ο Γκουαρντιόλα αποχώρησε το 2012, ανέλαβε την Μπαρτσελόνα με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι για μερικούς μήνες μετέβη για θεραπεία στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα στο πρωτάθλημα του 2013 η Μπαρτσελόνα συγκέντρωσε 100 βαθμούς, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που είχε κάνει η Ρεάλ ένα χρόνο νωρίτερα (2011-12).

Ο Βιλανόβα παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2013 λόγω της κατάστασής του που χειροτέρευε και αντικαταστάθηκε από τον Αργεντινό Τάτα Μαρτίνο.

Η τελευταία φορά που ο Βιλανόβα εθεάθη στο «Καμπ Νου» ήταν στην νίκη των «μπλαουγκράνα» επί της Ρεάλ (2-1), στο «classico» του περασμένου Οκτωβρίου.

Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα και όλος ο κόσμος του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού απέτισαν φόρο τιμής στον Τίτο Βιλανόβα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ηταν ένας άνθρωπος που δύσκολα θα ξεχαστεί. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Ολη η αγάπη μου στην οικογένεια του», έγραψε ο Λιονέλ Μέσι.

Αντρες Ινιέστα: «Δεν έχω λόγια… Θα είναι παράδειγμα για όλους μας. Δεν σε ξεχνάμε ποτέ. Δύναμη στην οικογένεια του».

Σεσκ Φάμπρεγας: «Τίτο σε ευχαριστώ για όσα έδωσες στο ποδόσφαιρο και την Μπαρτσελόνα. Θα είσαι πάντα στις καδριές μας».

Ικερ Κασίγιας: «Είναι μία πολύ άσχημη και θλιβερή ημέρα για όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ο Τίτο Βιλανόβα ήταν παράδειγμα μαχητικότητας και κουράγιου».

Ο Ραφαέλ Ναδάλ έγραψε: «Το να χάνεις στον αθλητισμό δεν είναι τραγωδία. Αυτό που έγινε με τον Τίτο Βιλανόβα όμως είναι».

Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ: «Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Τίτο Βιλανόβα, εκ μέρους της Ρεάλ Μαδρίτης».

Συλληπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Μίλαν, η Γιουβέντους,η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Βιγιαρεάλ, η Τσέλσι, η Αστον Βίλα, η Ατλέτικο Μαδρίτης.

Να σημειώσουμε ότι πριν από το παιχνίδι Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακού για τα πλέι-οφ της Ευρωλίγκα στο μπάσκετ, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μήμη του Τίτο Βιλανόβα.