Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ιαπωνία ολοκληρώθηκε, αλλά οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, η οποία θεωρείτο ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο πλευρές.

Οι επενδυτές ανέμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον την επίτευξή της καθώς εκτιμούσαν ότι θα οδηγούσε σε μια ευρύτερη συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε συνομίλησαν για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας, Ακίρα Αμάρι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά παρά την πρόοδο που σημειώθηκε.

«Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι υπάρχει μια βασική συμφωνία», δήλωσε ο Αμάρι στους δημοσιογράφους μετά τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών, κατά τις οποίες οι δύο αρχηγοί των κρατών δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους για τα γεωργικά προϊόντα και την αυτοκινητοβιομηχανία.

«Σε γενικές γραμμές τα κενά έχουν συρρικνωθεί», είπε ο Αμάρι.

Οι Αμερικανοί ζητούν από του Ιάπωνες το άνοιγμα της αγοράς του βοδινού και του χοιρινού κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και της ζάχαρης. Πρόκειται για τομείς που ασκούν μεγάλη επιρροή στην ιαπωνική κυβέρνηση.

Από την μεριά της η Ιαπωνία απαιτεί την μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα και σε μια σειρά άλλων βιομηχανικών ειδών.

Ο Ομπάμα αναμένεται σήμερα Παρασκευή να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα.