Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υποστηρίζει την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση με την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τις προηγούμενες δεσμεύσεις της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), δηλαδή να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει τη βία.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να συζητήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες η ΟΑΠ και η Χαμάς.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Σέρι «έλαβε τη διαβεβαίωση ότι αυτή η ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία για ενότητα θα εφαρμοστεί υπό την ηγεσία του προέδρου Αμπάς και στη βάση των δεσμεύσεων της ΟΑΠ», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γραφείου του.

«Ο πρόεδρος Αμπάς υπογράμμισε ότι αυτές οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την αναγνώριση του Ισραήλ, τη μη βία και τη συμμόρφωση με προηγούμενες συμφωνίες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Επίσης (ο Αμπάς) επανέλαβε ότι εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και της μη βίαιης λαϊκής μάχης», συνεχίζει το κείμενο.

Ο Σέρι επεσήμανε ότι «ο ΟΗΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει την (παλαιστινιακή) ενότητα σε αυτές τις βάσεις ως το μόνο μέσο για να επανενωθεί η Δυτική Όχθη με τη Λωρίδα της Γάζας υπό μία νόμιμη παλαιστινιακή αρχή».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές «να αποφύγουν να λάβουν μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν ένα περιβάλλον πρόσφορο για τη συνέχιση σοβαρών διαπραγματεύσεων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από