Αρνηση στην ήττα, άρνηση στον αποκλεισμό! Ο Παναθηναϊκός θέλει να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Ευρωλίγκα και των «best of 5» προημιτελικών που θα πετύχει την ολική ανατροπή και ύστερα από σκορ 0-2 στα πλέι-οφ θα προκριθεί στο φάιναλ-φορ.

Οι Πράσινοι με τη γνωστή και αποτελεσματική συνταγή της άμυνας και του παθιασμένου παιχνιδιού που υπερκαλύπτει τακτικές, ποιότητα, διαφορές στα μπάτζετ και οτιδήποτε λογίζεται ως χάντικαπ πριν από το τζάμπολ, νίκησε στην παράταση με 73-72 (64-64 κ.δ) την ΤΣΣΚΑ, ισοφάρισε τη σειρά των προημιτελικών σε 2-2 και ταξιδεύει αύριο το μεσημέρι για τη Μόσχα ώστε να διεκδικήσει τη νίκη που θα τον στείλει στο 12ο φάιναλ-φορ της ιστορίας του.

Είναι εντυπωσιακό αλλά ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να κρατήσει την ομάδα του Έτορε Μεσίνα κάτω από το όριο πόντων που εξασφαλίζει όλες τις νίκες του, δηλαδή τους 75 πόντους ακόμη και ύστερα από 45 αγωνιστικά λεπτά. Δέχθηκε μόλις 64 πόντους στην κανονική διάρκεια, όπου λίγο έλειψε να χάσει ένα δικό του όπως εξελίχθηκε ματς, περιορίζοντας για μια ακόμη φορά τη δεύτερη καλύτερη επίθεση του TOP16 κατά 20 πόντους σε σχέση με μέσο όρο της.

Παρότι η ΤΣΣΚΑ μπήκε στον αγώνα υποψιασμένη μετά το… τσουνάμι ενέργειας του Παναθηναϊκού που την έπνιξε στον αγώνα της Δευτέρας και κατόρθωσε να προστατεύσει το καλάθι της από τα επιθετικά ριμπάουντ των νταμπλούχων Ελλάδας αλλά και από τα καρφώματα που με πάθος έκαναν προχθές, η ομάδα του Αλβέρτη έκανε το καλό επιθετικό της 10λεπτο στην πρώτη περίοδο (21-16), έβαλε τον κόσμο στην εξίσωση και από έλλειμμα συγκέντρωσης δεν πήρε μεγαλύτερη διαφορά (ένα λάθος και ένα επιπόλαιο γκολ-φάουλ στο Φριτζόν τρόχισαν το πλεονέκτημα).

Ωστόσο η ΤΣΣΚΑ αντέδρασε άμεσα και με τον Καούν να είναι αποτελεσματικός στο low-post και τους Μίτσοβ, Πάργκο στις πρωτοβουλίες που αναλάμβαναν κατάφερε να προσπεράσει και να πάει στα αποδυτήρια με προβάδισμα, έστω και το μικρότερο (37-38).

Το ξέσπασμα του Παναθηναϊκού με εκφραστή τον Μαυροκεφαλίδη που νίκησε κατά κράτος τον αργό Καούν, δεν προμήνυε το θρίλερ που ακολούθησε. Οι Πράσινοι είχαν τα εισιτήρια για το ταξίδι αύριο στη Μόσχα στα χέρια όταν προηγήθηκε με 9 πόντους στο 37’ (63-54) όμως ο επιθετικός οίστρος του Ουίμς (8π σερί) άλλαξε τα δεδομένα. Ο Αμερικανός ήταν ασταμάτητος αλλά έδειξε ταυτόχρονα οτι η ΤΣΣΚΑ δεν έχει τρόπους να αντιμετωπίσει με ομαδικό τρόπο την άμυνα του Παναθηναϊκού, που έστω κι υπό αυτές τις συνθήκες έχει την ευκαιρία να πάρει τη νίκη στην κανονική διάρκεια.

Ήταν άλλωστε μόλις 2,9 δεύτερα όταν ο Ούκιτς με το σκορ στο 63-62 πήγε στις βολές. Αστόχησε όμως στην πρώτη και δεν επέλεξε να αστοχήσει εσκεμμένα ή δεν είχε ανάλογη οδηγία από τον πάγκο. Αποτέλεσμα αυτού μετά το 64-62 που έκανε ο Κροάτης μετά τη δεύτερη εύστοχη βολή, ο Μεσίνα κάλεσε τάιμ-άουτ, σχεδίασε επίθεση και έδωσε τη μπάλα στον Φριτζόν. Ο Ρώσος με προσποίηση βρήκε χώρο για σουτ το οποίο ύστερα από το instant replay που συμβουλεύτηκαν οι διαιτητές χρεώθηκε (ορθώς) ως δίποντο και έστειλε το ματς στην παράταση…

Οι καρδιές των 16.000 που ήταν στο ΟΑΚΑ και όσων παρακολουθούσαν από την τηλεόραση πήγαν στη θέση τους αλλά δεν έμειναν σε… κατάσταση ηρεμίας στην παράταση. Ο Παναθηναϊκός «φλέρταρε» με την ήττα καθώς ήταν άστοχος και βρέθηκε στο -3 στα 47’’ πριν από το τέλος (68-71). Με τους Μπράμο, Κέρι να έχουν στη σειρά των προημιτελικών 1/22 τρίποντα, τον Διαμαντίδη να είναι σήμερα στο 1/8, την επίθεση πήρε ο Αντώνης Φώτσης που επιχείρησε το τρίποντο της ισοφάρισης με το συνηθισμένο σύστημα των Πράσινων και από απόσταση κοντά στα 8 μέτρα. Το 71-71 έκανε το ΟΑΚΑ να δονείται και την ΤΣΣΚΑ να χάσει ξανά την αυτοπεποίθηση της. Ο Ουίμς αυτή τη φορά ήταν άστοχος, ο Διαμαντίδης απάντησε με 2/2 βολές στα 8’’ και ο Αμερικανός σταρ των Ρώσων πήγε για την ισοφάριση στα 4,7 δευτερόλεπτα. Αστόχησε όμως στη δεύτερη βολή, αλλά το θρίλερ δεν είχε τελειώσει. Ο Διαμαντίδης έχασε τον έλεγχο της μπάλας και η ΤΣΣΚΑ είχε μια ακόμη ευκαιρία δύο δευτερολέπτων. Στην επαναφορά η πάσα πήγε στον Ουίμς, ο οποίος υπό την ασφυκτική πίεση των Πράσινων πάτησε την πλάγια γραμμή και εκεί τελείωσε ο προημιτελικός.

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 37-38, 51-48, 64-64 (κ.δ), 73-72 (παράταση).

Παναθηναϊκός (18/33δίπ., 7/29τρίπ., 16/19β., 27-7ρ., 19ασ., 5κλ., 1κοψ., 13λ.): Μπράμος, Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 8, Ούκιτς 3, Λάσμε 13, Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 7, Γκιστ 12, Ματσιούλις 15, Ράιτ.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 14/34δίπ., 9/19τρίπ., 17/22β., 27-7ρ., 16ασ., 7κλ., 1κοψ., 17λ.): Μίτσοβ 15, Φριντζόν 8, Τζάκσον 7, Πάργκο 5, Κρστιτς 1, Γουίμς 12, Βοροντσέβιτς 5, Κάουν 11, Κριάπα 2, Χάινς 2.