Σε κλίμα έντασης την οποία επιτείνουν ένα νέο αιματηρό επεισόδιο, η δυσαρέσκεια των ρωσόφωνων αυτονομιστών απέναντι στη Μόσχα και οι πληροφορίες ότι πίσω από τις καταλήψεις των κυβερνητικών κτιρίων βρίσκονται Ρώσοι, καλούνται Ουκρανία και Ρωσία να εφαρμόσουν όσα συμφωνήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στη Γενεύη για την εκτόνωση της κρίσης.

Το νέο αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο Σλαβιάνσκ, πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων, και πυροδότησε έναν πόλεμο αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα, ενώ τραυματίστηκαν τέσσερα. Σύμφωνα με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, οι θύτες είναι μέλη του ουκρανικού Δεξιού Τομέα. Η εθνικιστική οργάνωση ωστόσο αρνείται κάθε ανάμειξη υποστηρίζοντας ότι πίσω από τη σύγκρουση βρίσκονται οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

Τον ισχυρισμό του Δεξιού Τομέα υιοθέτησαν και οι ουκρανικές Αρχές κατηγορώντας τη Ρωσία για προβοκάτσια. «Ενοπλοι παραβάτες του νόμου και σαμποτέρ που τρομοκρατούν τον τοπικό πληθυσμό γύρω από το Σλαβιάνσκ κατέφυγαν σε μια κυνική πρόκληση» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας (SBU), κάνοντας λόγο για «στημένη επίθεση». Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας επισημαίνει εξάλλου ότι η ουκρανική αστυνομία αδυνατεί να διεξαγάγει επιχειρήσεις στο Σλαβιάνσκ από τότε που οι ένοπλοι φιλορώσοι ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να δηλώσει ότι η συμφωνία της περασμένη Πέμπτης, που προβλέπει μεταξύ των άλλων τον αφοπλισμό των ενόπλων, παραβιάστηκε. «Αυτή η πρόκληση μαρτυρά την έλλειψη βούλησης εκ μέρους των ουκρανικών Αρχών να αφοπλίσουν τους εθνικιστές και τους εξτρεμιστές» αναφέρεται. Παράλληλα, ο φιλορώσος δήμαρχος της πόλης κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει ειρηνευτικό σώμα στην περιοχή. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανταπάντησε με μια υπενθύμιση στη Μόσχα: ότι βάσει της συμφωνίας της Γενεύης, η Ρωσία πρέπει να επιστρατεύσει την επιρροή της προκειμένου να παραδώσουν οι αυτονομιστές τον οπλισμό τους, να εκκενώσουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει και να ανοίξουν τους δρόμους.

ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΙ. Το επεισόδιο στο Σλαβιάνσκ δείχνει ωστόσο την απροθυμία των αυτονομιστών να παραδώσουν τον οπλισμό τους. Πολλοί αυτονομιστές εισέπραξαν τη συμφωνία της Γενεύης ως άδειασμα από το Κρεμλίνο, καθώς θεωρούν ότι απομακρύνεται ο βασικός τους στόχος. Η στάση των αυτονομιστών υπονομεύει ακόμη περισσότερο την τύχη της συμφωνίας, που σύντομα μπορεί να αποδειχθεί πολύ εύθραυστη για να ελπίσει κάποιος σε εφαρμογή της.

Την απαισιοδοξία ως προς την τύχη της συμφωνίας ενισχύουν οι πληροφορίες για τον ρόλο που είχε η Ρωσία στις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων. Φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες από την Ανατολική Ουκρανία ενισχύουν την υπόθεση ότι οι πρωταγωνιστές των καταλήψεων είναι μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων αλλά και των μυστικών υπηρεσιών. Τους ισχυρισμούς αυτούς υιοθετεί πλήρως ο Λευκός Οίκος, ο οποίος έχει προειδοποιήσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η μη εφαρμογή της συμφωνίας θα σημάνει αυτόματα την επιβολή νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία. Η Μόσχα, από την πλευρά της, επιμένει να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην κατάληψη κτιρίων. Οπως πάντως επισημαίνουν ειδικοί στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», η τακτική αυτή έχει επιστρατευθεί πολλές φορές από τη Ρωσία κατά το παρελθόν στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια.

Μηνύματα ειρήνης και πολέμου

Εκκληση για ειρήνη και συμφιλίωση απηύθυνε κατά τη λειτουργία της Ανάστασης ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Κύριλλος (φωτογραφία). Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Φιλάρετος, Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καταδίκασε την επιθετική στάση της Ρωσίας απέναντι στη χώρα του. «Οι εχθροί του ουκρανικού λαού θα ηττηθούν» προέβλεψε