Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου πέρυσι τον Ιούνιο είχαν σημειωθεί αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης.

«Μην έχετε καμιά ελπίδα για την Ταξίμ […] να πάτε να διαδηλώσετε σε άλλες περιοχές της Κωνσταντινούπολης» όπου θα επιτρέπονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις, είπε ο Ερντογάν στο Κοινοβούλιο, απευθυνόμενος σε οργανώσεις και συνδικάτα που επιμένουν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ.

«Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τις εκδηλώσεις, όμως πρέπει να γίνουν σε προκαθορισμένους χώρους» συνέχισε ο τούρκος πρωθυπουργός απειλώντας ότι θα κινητοποιήσει την αστυνομία για να διαλύσει τις διαδηλώσεις που όπως υποστηρίζει μπορεί να προκαλέσουν χάος στην πόλη.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε τα κακομαθημένα παιδιά. Δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθούν οι δρόμοι σε θέατρο συγκρούσεων. Ο λαός δεν το θέλει. Δεν θέλει να δει σκηνές στο δρόμο όπου θα πρωταγωνιστούν πέτρες, γκλομπ και βόμβες μολότοφ» πρόσθεσε, καλώντας τα συνδικάτα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να μην αψηφήσουν τις απαγορεύσεις.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει να διεξαχθεί η διαδήλωση της επόμενης εβδομάδας σε ειδικό χώρο στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης και όχι στο κέντρο της πόλης, όμως τα συνδικάτα απορρίπτουν αυτήν την ιδέα.

Πέρυσι οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς κατέληξαν σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που επιχείρησαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ παρά την απαγόρευση.

Διαδηλώνοντας στην πλατεία Ταξίμ, τα συνδικάτα θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη των 33 ανθρώπων που σκοτώθηκαν την 1η Μαΐου 1977, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που μετείχε στη συγκέντρωση.

Τη Δευτέρα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών που επιχείρησαν να διαβάσουν στην Ταξίμ μια ανακοίνωση σχετική με τη διαδήλωση της ερχόμενης εβδομάδας.

Το συνδικάτο DISK υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει στην Ταξίμ, με βάση μια απόφαση, του 2012, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραβίασε την αρχή της ελευθερίας των συγκεντρώσεων.