Ως επιστέγασμα της ισχυροποίησης του καθεστώτος στο εσωτερικό της Συρίας ερμηνεύεται η προκήρυξη προεδρικών εκλογών για τις 3 Ιουνίου στη χώρα κι ενώ η συριακή αντιπολίτευση και οι σύμμαχοί της στο εξωτερικό κάνουν λόγο για «παρωδία δημοκρατίας». Η προκήρυξη των εκλογών έρχεται μερικές ημέρες μετά τη διαβεβαίωση του Μπασάρ αλ Ασαντ ότι ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται εδώ και τρία χρόνια στη Συρία οδεύει προς το τέλος του με νικητή τον ίδιο.

Ο ισχυρισμός του σύρου προέδρου δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Πριν από μερικές ημέρες ήρθε η σειρά της στρατηγικής σημασίας περιοχής του Καλαμούν να περάσει στον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων. Ανάμεσα στις πόλεις που ανακατελήφθησαν είναι και η χριστιανική Μααλούλα, κοντά στη Δαμασκό, όπου ακόμη μιλιούνται τα αραμαϊκά. Την ίδια τύχη φαίνεται ότι θα έχει και η Χομς, γνωστή μέχρι πρόσφατα ως «η πρωτεύουσα της επανάστασης». Σύμφωνα με τους «Σάντεϊ Τάιμς», στην πόλη έχουν απομείνει πλέον μόνο χίλιοι μαχητές, οι οποίοι δέχονται την ασφυκτική πίεση των καθεστωτικών δυνάμεων.

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, καθοριστικής σημασίας στην εξέλιξη του εμφυλίου ήταν η υποστήριξη στο καθεστώς του Ασαντ του ηγέτη της Χεζμπολάχ, σεΐχη Χασάν Νασράλα. Εως το 2012 η ανάμειξη της Χεζμπολάχ ήταν σχεδόν μηδενική. Ο κίνδυνος όμως της επικράτησης των σουνιτών στη Συρία και ο φόβος της εξάπλωσης του ιερού πολέμου των τζιχαντιστών στον Λίβανο έκανε τη σιιτική Χεζμπολάχ να αναλάβει δράση.

ΟΙ ΟΜΗΡΟΙ. Μια εικόνα της παρουσίας της Αλ Κάιντα στη χώρα μετέφεραν οι τέσσερις γάλλοι δημοσιογράφοι που απελευθερώθηκαν έπειτα από δέκα μήνες ομηρείας. Ο έμπειρος ρεπόρτερ του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 Ντιντιέ Φρανσουά έκανε λόγο για «δέκα μήνες στα υπόγεια, χωρίς να βλέπουμε το φως της ημέρας» και αποκάλυψε ότι μερικές φορές οι απαγωγείς τούς αλυσόδεναν μεταξύ τους.

Ο Ντιντιέ Φρανσουά και ο φωτοειδησεογράφος Εντουάρ Ελιάς απήχθησαν στις 6 Ιουνίου 2013 ενώ βρίσκονταν βορείως του Χαλεπίου. Λίγες ημέρες αργότερα, κοντά στη Ράκα, έπεσαν θύματα απαγωγής ο Νικολά Ενέν, δημοσιογράφος του περιοδικού «Le Point» και ο ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ Πιερ Τορέ. Οι τέσσερις εντοπίστηκαν από μια περίπολο του τουρκικού στρατού τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο κοντά στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε.